PvdD wil Friese bodem gentechvrij

De Friese Statenfractie van de Partij voor de Dieren wil dat Friese zuivel niet langer met gentechniek wordt geproduceerd. Statenlid Rinie van der Zanden reageert hiermee op nieuws over Friesland Campina, die in Fryslân speciale gentechvrije melk gaat produceren voor de Duitse markt. Het concern heeft boeren in de omgeving van Workum gevraagd geen gentechvoer aan hun melkkoeien te geven.

Dat gen-eiwitten niet volledig afbreken, zoals altijd werd beweerd, blijkt uit diverse wetenschappelijke onderzoeken. Van der Zanden noemt een onderzoek in Italië, waarbij in 12 procent van de geteste melkproducten uit de supermarkt genetisch gemanipuleerde soja in de melk was aangetroffen.

 “Een en ander betekent dus dat er gentechsporen zitten in alle andere In Fryslân geproduceerde gangbare melk”, aldus van der Zanden. “ Waarom zou er anders speciale gentechvrije melk moeten komen? En als er gentechsporen in de melk zitten, dan zitten deze gentechsporen ook in de mest. En deze mest komt op het land, op en in de Friese bodem.”

En daar wringt de schoen, want Provinciale Staten hebben eerder bepaald dat dat niet mag. Bij amendement is vastgelegd dat Friese akkers en weilanden vrij moeten blijven van genetisch gemanipuleerde gewassen. Van der Zanden wil van het college van gedeputeerde Staten weten hoe het college hiervoor gaat zorgen. Klik hier voor de mondelinge vragen