Trila­teral Swimway Confe­rence


17 april 2024
Frederique Kosse was bij de Trilateral Swimway Conference in Groningen. Een werkbezoek aan Sciermonnikoog was onderdeel van de conferentie. Maritiem bioloog professor Klemens Eriksson en promovenda Hannah Charan-Dixon gaven uitleg over project ‘Wadden Tools Swimway’. Dit is een project dat onderzoekt hoe vissen de Waddenzee gebruiken tijdens de verschillende fasen van hun levenscyclus: van eitje naar larve, van larve naar jonge vis, van jonge vis naar volwassen vis, van volwassen vis naar eitje. Een doel van het project is het documenteren van de functie van kwelders op Schiermonnikoog.

De visstand in de Waddenzee is namelijk dramatisch achteruitgegaan. Om verdere achteruitgang te voorkomen, is het belangrijk om te weten welke kusthabitats belangrijk zijn voor vissen, hoe belangrijk vissen zijn voor het hele ecosysteem en waarom de visstand almaar achteruit gaat.

Het idee is begrijpen hoe vissen de kwelders gebruiken en wat de functie is van overgangsgebieden tussen zee en land. We weten helaas nog relatief weinig over de natuur onder waterAls we meer weten over de habitats van vissen, kunnen we hopelijk ook iets doen vóór vissen. Zij zijn immers een essentiële schakel in ons ecosysteem.

Gerelateerd nieuws

SDG-Café over perspectief jonge boeren

SPARK the Movement en De Uitkijkers organiseerden een SDG-café in De Kanselarij in Leeuwarden. Onderwerp: vormgeven van een d...

Lees verder

Mestvergisting is niet duurzaam

Afgelopen dinsdag organiseerde de Friese milieufederatie een symposium over mestvergisting. Onze fractie heeft met verbazing ...

Lees verder