Alarm! Wadden water steeds zouter


13 mei 2024
Menno Brouwer, Frederique Kosse en Stijn ten Hoeve (PvdD Groningen) waren bij het symposium ‘Van Dijkversterking naar Klimaatadaptieve Waddenkust’ in Holwerd. Hoofdvraag: hoe gaan we om met effecten van klimaatverandering, zoals zeespiegelstijging, verzilting en beschikbaarheid van zoetwater?

Directeur Waddenacademie Katja Phillipart hield het volgende pleidooi: houd bij de verdeling van zoetwater ook rekening met de Waddenzee! Zoetwater belangrijk voor Waddenzee? Ja, zeker!

In zoetwater zit voedsel voor algen en schelpdieren, zoals mosselen en strandgapers. Die zijn op hun beurt weer voedsel voor vissen en vogels. Nu voorjaar en zomers warmer & droger worden stroomt er veel minder zoetwater via rivieren naar de Waddenzee. En bovendien gebruikt de landbouw heel veel zoet water voor beregening. Dit betekent dus veel minder voedsel voor dieren. Een ramp voor het ecosysteem van de Waddenzee.

Bovendien gebruiken trekvissen zoetwater om de weg van zee naar rivieren te vinden. Ze ruiken en proeven waar ze naartoe moeten zwemmen. Als het water steeds zouter wordt, kunnen de vissen de weg naar hun paaigronden niet meer vinden. Een ramp voor de vissenpopulatie.

Voldoende zoetwater is essentieel voor de toekomst van natuur, dieren en mensen. De Waddenacademie deed onderzoek naar zoetwaterbeschikbaarheid en presenteerde de resultaten tijdens het symposium georganiseerd door Investeringskader Waddengebied en Circulair Fryslân.

Gerelateerd nieuws

Rechtszaak over afschieten katten

Zwerfkatten afschieten? In Fryslân gebeurt het gewoon op basis van een 20 jaar geleden gegeven opdracht. Fryslân is de enige ...

Lees verder

Beter Bio Boeren

In het Friese Aldeboarn waren Menno Brouwer en Frederique op bezoek bij een biologisch melkveebedrijf waar boeren mét de natu...

Lees verder