Het werk bij de Fûgel­helling en wat jij kan doen


8 mei 2025

Al 50 jaar worden inheemse wilde dieren opgevangen bij de Fûgelhelling in Ureterp. Dieren die door direct of indirect menselijk handelen problemen ondervinden, krijgen bij Wildopvang de Fûgelhelling een tweede kans.

“Wat is het hier groot,” is een van de meest gehoorde reacties van mensen die de Fûgelhelling bezoeken. En dat terwijl het ooit allemaal begon met een oud geitenhok. Tegenwoordig telt de Fûgelhelling 32 afdelingen voor vogels en zoogdieren. Elke afdeling heeft een eigen functie, maar is zo ingericht dat deze het hele jaar door gebruikt kan worden.

Voorlichting en educatie
Naast dierverzorging, besteedt de Fûgelhelling veel tijd aan voorlichting en educatie. Door mensen uitleg te geven over wilde dieren in Nederland hopen medewerkers en vrijwilligers juist te voorkomen dat ze dieren moeten opvangen. Hier heeft de wildopvang een speciale educatie-ruimte en voorlichtingsmiddelen voor.

Hands-off De Fûgelhelling zet zich in om dieren zo wild mogelijk te houden, door hands-off beleid. Dieren worden alleen aangeraakt als het écht niet anders kan  - en er wordt niet tegen ze gepraat. Zo raken ze niet gewend aan mensen, ervaren ze veel minder stress en wordt de kans op overleven in het wild vergroot. Dit beleid geldt voor alle afdelingen; van de afdeling voor jonge zoogdieren tot die van vogels.

Takkelingen
Dieren worden zo goed mogelijk voorbereid op hun terugkeer naar de natuur. Midden in de verblijven voor bijvoorbeeld roofvogels en uilen staat een boom, zodat takkelingen (jonge uilen) op natuurlijke wijze op kunnen groeien. De laatste fase voor deze dieren bestaat uit een periode in achthoekige vliegkooien, waar ze hun conditie goed op peil kunnen brengen. Daar controleren medewerkers of ze geruisloos vliegen. Dit is cruciaal voor deze jagers.

SON-Respons
Ook voor watervogels is er volop ruimte bij de Fûgelhelling. Naast de ‘gewone’ gewonde of verweesde watervogels, is er ruimte voor olievogels. De Fûgelhelling is namelijk aangesloten bij SON-Respons; een netwerk van diverse vogelopvangcentra, Rijkswaterstaat en SEA-Alarm. Zij komen in actie bij een olielek op open water.

Vrijwilligers
Het grootste deel van de dierverzorgers en onderhoudsmensen is vrijwilliger. Zij worden aangestuurd door een aantal betaalde krachten die gezamenlijk verantwoording dragen voor de professionalisering en ontwikkeling van de Fûgelhelling.

Verduurzaming en professionalisering
In de afgelopen 50 jaar is de Fûgelhelling enorm gegroeid. Waar in 1975 zo’n honderd dieren in een jaar werden opgevangen, vangt de wildopvang vandaag de dag ruim 10.000 dieren per jaar op. En nog altijd is de opvang bezig met verduurzaming en professionalisering. Het hands-off beleid, de vliegkooien en het partnerschap met SON-Respons zijn hier mooie voorbeelden van.

Wat jij kunt doen?
Steun de Fûgelhelling en wordt donateur. Of wordt ook vrijwilliger. Meer weten? Ga naar https://defugelhelling.nl/

Gerelateerd nieuws

Ook natuur heeft rechten!

De Friese IJsselmeerkust is één van Friese de parels: open, groen en waterrijk met mooie kleine dorpen, haventjes en stadjes....

Lees verder

Kijkje in de keuken Statenfractie

Hoe een gewone werkdag van PvdD Statenfractie Fryslân eruit ziet? Op woensdag 14 mei stonden deze onderwerpen op de agenda: s...

Lees verder