Natuur in evenwicht


7 september 2023
Onze Statenfractie was te gast bij Reeënstichting Terschelling. Jan M. Smit van de stichting vertelde dat reeën pas in 1992 naar Terschelling zijn gebracht. Na een exponentiële groei in 2008, heeft de populatie zich de laatste jaren gestabiliseerd. Dit blijkt uit trendanalyses.

Reeën op Terschelling laten zien dat de natuur altijd weer naar een evenwicht zoekt in overeenstemming met de leefomgeving. Ook als er geen afschot plaatsvindt, blijft de populatie reeën stabiel. Mooi werk van moeder natuur!

Voor de duidelijkheid: afschot van reeën in verband met de verkeersveiligheid mag alleen als álle preventieve maatregelen genomen zijn om aanrijdingen te voorkomen. Dit is op Terschelling absoluut niet het geval.

Reeënstichting Terschelling wil dat het plaatselijke wildbeheer anders wordt georganiseerd: organisaties die opkomen voor wilde dieren en deskundigen moeten meepraten over het faunabeleid.

Partij voor de Dieren Fryslân is het hier mee eens: ‘populatiebeheer’ wordt nu ingezet als excuus voor zo veel mogelijk afschot. Wij willen dat er wordt geïnvesteerd in slimme, effectieve dier- en natuurvriendelijke oplossingen en daarnaast voorlichting aan het publiek.

Gerelateerd nieuws

‘Schoon water in Fryslân? NU beginnen!’

Water in Fryslân is nog steeds ernstig vervuild. Het provinciebestuur moet vanaf nu alle mogelijke middelen inzetten om de wa...

Lees verder

Statenfractie staat achter Esther Ouwehand

In een interview met Omrop Fryslân zegt fractievoorzitter Menno Brouwer: ‘Esther Ouwehand is wat mij betreft het schoolvoorbe...

Lees verder