Opinie: de wolf is een belangrijk deel van het ecosysteem
Dit opiniestuk van Anita Dijkstra is op 24-06-2020 geplaatst in het Friesch Dagblad:
Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking (57 procent) staat positief tegenover de natuurlijke terugkeer van de wolf. Ook de Partij voor de Dieren vindt dat de wolf welkom is in Nederland omdat daarmee wordt gezorgd voor een verrijking van de natuur. De angst voor het dier is onterecht.
100%
De wolf ligt momenteel onder een vergrootglas en zorgt voor maatschappelijke onrust. In landen waar de wolf terug is, zijn mensen bang. Die angst is onterecht. Aanvallen door wolven op mensen zijn extreem zeldzaam en staan niet in verhouding met aanvallen door huisdieren. Tussen de twintig diersoorten die de meeste mensen doden, is de wolf niet te vinden. De hond daarentegen staat op de vierde plaats en de mens op de eerste.
Vooroordelen zijn complex. De menselijke houding jegens de wolf wordt vaak met de paplepel ingegoten. Denk aan de sprookjes Roodkapje en De wolf en de zeven geitjes. Vooroordelen, onwetendheid en intolerantie vormen de grootste bedreiging voor het bestaan van de wolven.
Gevoelig vlechtwerk
We weten maar weinig van wat er allemaal samenhangt in de natuur. Het gaat niet om afzonderlijke diersoorten, maar dat we allemaal deel zijn van een geheel. Ons ecosysteem is een fijnmazig, uiterst gevoelig vlechtwerk waarin alles, elke plant en elk levend wezen, een plaats heeft. Wolven vormen ook een onderdeel van dit ecosysteem. De komst van de wolf zorgt voor een ander gedrag bij prooidieren. Ze worden alerter en gaan zich meer verplaatsen waardoor er minder begrazing op één plek is.
Schapenhouders hoeven niet van wolven te houden, maar ze horen genoeg van hun schapen te houden om ze tegen wolven te beschermen
Verder bleek eind jaren 1990 dat de klassieke varkenspest in Slowakije veel minder voorkwam in gebieden met wolven. Voorts kan de wolf als toppredator de natuurlijke balans tussen populaties helpen behouden. Schapenhouders hoeven niet van wolven te houden, maar ze horen genoeg van hun schapen te houden om ze tegen wolven te beschermen. Ze kunnen dit bijvoorbeeld doen door een wolvenbestendig schrikdraad en een berghond te nemen en natuurlijk helpt ook scholing en advies.
Stroomstoot
Een wolf leert heel snel om uit de buurt te blijven van een kudde waar hij een pijnlijke stroomstoot kan oplopen. Dus, in plaats van de verantwoordelijkheid afschuiven op de overheid, zelf je verantwoordelijkheid nemen. Trouwens, er worden in Nederland meer schapen door een hond gedood dan door een wolf. Het aantal wolven neemt toe, net als de vragen en de misvattingen over het dier. Vandaar dat Glenn Lelieveld van het wolvenmeldpunt van De Zoogdierenvereniging mensen opleidt tot wolvenkenner.
Wolven zijn net als wij, levende wezens met een eigen karakter, persoonlijke drijfveren, verstand en gevoelens
Cursisten leren onder meer over spoorzoeken, ecologie, gedragsbiologie, maken van analyses waarom wolven ergens opduiken, wetgeving, bemonsteren van indirecte sporen zodat DNA-analyse mogelijk is en praktische preventiemaatregelen. Onder andere hebben ambtenaren van gemeenten en provincies deze cursus al gevolgd. Wellicht is deze cursus ook interessant voor Friese ambtenaren.
Wolven lijken in veel opzichten op mensen. Ze zijn net als wij, levende wezens met een eigen karakter, persoonlijke drijfveren, verstand en gevoelens. Ze zijn onze medeschepselen op deze aarde.
Anita Dijkstra is bestuurder bij de Partij voor de Dieren Fryslân
Gerelateerd nieuws
Regenboogvlag gehesen op provinciehuis
Vandaag, op roze zaterdag, werd eindelijk de regenboogvlag gehesen bij het provinciehuis. Hier ging een lange politieke strij...
Lees verderVergadering over financiële stukken - vraag om integrale aanpak ecologische problemen
Ook vandaag werd er weer vergaderd door Provinciale Staten Fryslân. Deze keer ging het over de 1e Bestuursrapportage over 202...
Lees verder