PS-verga­dering over referenda en natuur­doel­ana­lyses


25 april 2024

Friese Staten versoepelen regels voor referendum

Er komt een lagere opkomstdrempel en voor een aanvraag zijn minder handtekeningen nodig. Referenda zijn een goede manier om burgers meer zeggenschap te geven bij belangrijke beslissingen. Vooral het zogenaamde raadgevend referendum kan vaker gebruikt worden bij grote besluiten. Dit zou niet alleen de betrokkenheid van burgers vergroten, maar ook het vertrouwen in de politiek versterken. Referenda zijn een goede manier om burgers meer zeggenschap te geven bij belangrijke beslissingen. Vooral het zogenaamde raadgevend referendum kan vaker gebruikt worden bij grote besluiten. Dit zou niet alleen de betrokkenheid van burgers vergroten, maar ook het vertrouwen in de politiek versterken.

Een referendum in combinatie met reguliere verkiezingen kost circa €400.000. Ja, democratie kost geld, maar als daardoor de democratie sterker wordt, vinden wij dat de moeite waard. Overigens komt dit bedrag neer op iets minder dan een euro per inwoner. Lees onze bijdrage hier na.

Holwerd aan Zee

Ook heeft een meerderheid van de Staten een motie van JA21, BBB en PVV overgenomen om als provincie geen structureel geld te steken in het beheer en het onderhoud van Holwerd aan Zee. Een onbegrijpelijk besluit. Holwerd aan Zee is een project door en voor de Mienskip met steun van meerdere maatschappelijke organisaties; HaZ betekent nieuwe kansen voor het Waddengebied en is een voorbeeldproject voor een meer natuurlijke en klimaatbestendige overgang van zout naar zoet; HaZ is een project dat verder reikt dan de horizon van 2030. HaZ draagt bij aan klimaatadaptie en natuurontwikkeling en economische ontwikkeling gaan hand in hand. Vanzelfsprekend heeft de PvdD tegen deze motie gestemd. Lees onze volledige bijdrage hier na. De aanname van de motie is een tegenvaller maar niet het einde van het project. De stuurgroep Holwerd aan Zee is druk doende met het rond krijgen van de financiering. In het najaar zal de stuurgroep de provincie een integraal voorstel voorleggen.

Fries Programma Landelijk Gebied/Natuurdoelanalyses

Woensdag is voor de derde keer een motie vreemd van BBB over het Fries Programma Landelijk Gebied. De kern van de motie vreemd is helaas hetzelfde gebleven: de wet uitvoeren en daar geen plus opzetten. Deze motie slat volledig de plank mis waar het gaat om integraliteit en duidelijkheid. Niemand weet wat dit betekent, niemand weet wat de consequenties zijn en niemand weet hoeveel geld de Provincie gaat mislopen. De Partij voor de Dieren kan met deze motie dus helemaal niets. Lees onze volledige bijdrage hier. Deze discussie wordt vervolgd in september, wanneer de gebiedsprogramma’s op de agenda komen.

Gerelateerd nieuws

Trilateral Swimway Conference

Frederique Kosse was bij de Trilateral Swimway Conference in Groningen. Een werkbezoek aan Sciermonnikoog was onderdeel van d...

Lees verder

Rechtszaak over afschieten katten

Zwerfkatten afschieten? In Fryslân gebeurt het gewoon op basis van een 20 jaar geleden gegeven opdracht. Fryslân is de enige ...

Lees verder