Staten­fractie op Terschelling


29 maart 2024

Wij waren op werkbezoek bij Staatsbosbeheer op Terschelling. Boswachters Boswachters Remi Hougee en Joeri Lamers lieten zien hoe het terugbrengen van de natuurlijk dynamiek helpt om verzuring door te veel stikstof tegen te gaan en het tekort aan kalk in duingebieden op te lossen.

Door te veel stikstof dat komt aanwaaien vanuit zee in combinatie met verstoring van de natuurlijke dynamiek gaat de biodiversiteit op het eiland achteruit. Ook is de kans groot dat er te weinig zand en slib wordt afgezet om de zeespiegelstjging bij te houden.

Op een aantal geschikte plekken heeft Staatsbosbeheer de begroeiing met wortel en al weggehaald waardoor de wind weer vat krijgt op het gebied en dus zand en kalk (resten van schelpen) het land op kan blazen. Steeds weer worden nieuwe laagjes zand en kalk aangevoerd waardoor het ecosysteem verjongt en planten, insecten, vogels en zoogdieren weer terug kunnen keren naar een voor hen geschikte habitat.

Deze aanpak is bovendien duurzaam: het effect van stuivend zand blijft jarenlang zichtbaar. Zand is een natuurlijke verjongingsmotor. En dáárom zie je nu op Terschelling steeds meer plekken met alleen zand in het duin.

Gerelateerd nieuws

Noordelijke Statendag

Het Rijk en de regio’s werken samen om de kwaliteit van leven, wonen en werken van inwoners en ondernemers te verhogen, jui...

Lees verder

Inspirerende middag in SWF

Menno Brouwer en Frederique Kosse waren bij een bijeenkomst van PvdD-werkgroep Súdwest-Fryslân. Leden van de werkgroep stelde...

Lees verder