Weide­vogels? Raad hoe oud deze tekst is!


6 februari 2025

“Reeds tientallen jaren wordt in Nederland gesproken over de achteruitgang van weidevogels. De kievit heeft daarbij altijd in het middelpunt van de belangstelling gestaan. […] Over de oorzaak van de achteruitgang kon men lange tijd slechts gissen. Van vogelbeschermingszijde meende men aanvankelijk een belangrijke invloed te moeten toekennen aan het rapen van kievitseieren. Omstreeks het jaar 2025 [    } werden de klachten over de achteruit evenwel sterker, zonder dat een intensiever rapen hiervoor verantwoordelijk kon worden gesteld. Daarom ging men ook in andere richtingen zoeken en meende men een schadelijke invloed te moeten toekennen aan het vervroegde machinale maaien. De sterke achteruitgang viel nl. samen met de invoering van nieuwe methoden van graswinning. Het weidebouwkundig onderzoek leerde, dat het oorgsten van gras in een jong groeistadium ruwvoeder oplevert van betere kwaliteit. Het maaien van hooilanden werd daarom sterk vervroegd en wel van begin juli naar begin juni. Dit werd nog versterkt door de verbetering van het grasland door goede regulatie van het grondwaterpeil en het gebruik van kunstmeststoffen.”

Antwoord: 74 jaar! Zie: Klomp, H. (1951). Over de achteruitgang van de Kievit, Vanellus vanellus (L.), in Nederland en gegevens over het legmechanisme en het eiproductie-vermogen. Leiden: E.J. Brill.

Menno Brouwer en Frederique Kosse waren in Spakenburg bij de bijeenkomst weidevogelbeheer georganisaeerd door de Dierenbescherming. Wat blijkt? In 2025 zijn oorzaken achteruitgang weidevogels hetzelfde als 74 jaar geleden: (nog veel) vroeger maaien, te laag waterpeil, te veel (kunst) mest. Kortom, de weilanden zijn niet geschikt voor vogels.

PvdD Fryslân zegt: om weidevogels te redden moet je scherpe keuzes maken. Dus kiezen voor groene landbouw, later maaien en verhoging van het waterpeil. Het is de enige manier. Tijd om hier eerlijk over te zijn.

Gerelateerd nieuws

Rechtszitting damherten

Vandaag was de rechtszitting over het afschieten van damherten bij Oranjewoud. Onze fractieondersteuner Sophie Thasing was da...

Lees verder

Opinie: Meest duurzame kabelroute Waddenzee

Duurzaam met energie én natuur.Een schoolvoorbeeld: je dreigt te blijven zitten, omdat je een 4 staat voor economie. Je zet a...

Lees verder