Rechtszaak over afschieten katten


25 april 2024

Zwerfkatten afschieten? In Fryslân gebeurt het gewoon op basis van een 20 jaar geleden gegeven opdracht. Fryslân is de enige provincie waar nog (verwilderde) katten worden doodgeschoten.

Op 24 april heeft de stichting Dier&Recht samen met de Dierenbescherming, de stichting Zwerfkatten en de Statenfracties van de PvdD, GrienLinks en SP een petitie met meer dan 36.000 handtekeningen aan de Commissaris van de Koning, de heer A. Brok overhandigd.

Het afschieten van zwerfkatten wordt in Fryslân toegestaan op basis van een oud besluit uit 2003 (!!). Dier&Recht verzocht de provincie In januari 2022 om dat besluit in te trekken, maar dat verzoek werd afgewezen. De dierenrechtenorganisatie ging eind december in beroep tegen deze afwijzing. De rechtszaak daarover heeft plaatsgevonden op 25 april om 10.00 uur in Groningen. Onze Statenfractie was daarbij, evenals de collega’s van de Statenfractie van de PvdD Groningen.

Natuurlijk hopen wij op een positieve uitkomst. Er bestaat tegenwoordig een prima alternatief voor het afschot en dat is TNRC (Trap, Neuter, Return/relocate en Care: vangen, steriliseren, terugzetten). De rechter heeft goed geluisterd naar de raadsvrouw van Dier&Recht.

De uitspraak wordt over 6 weken verwacht.

Gerelateerd nieuws

PS-vergadering over referenda en natuurdoelanalyses

Friese Staten versoepelen regels voor referendum Er komt een lagere opkomstdrempel en voor een aanvraag zijn minder handteke...

Lees verder