Bijdrage Aanvalsplan Inter­na­ti­onaal Onder­nemen


25 juni 2015

- de gesproken tekst wijkt af van onderstaande bijdrage -

Dank u voorzitter,

Er is een oerwoud van regionale, nationale en Europese initiatieven en regelingen om de export te bevorderen. In dit oerwoud wil de Provincie nu haar eigen Friese boompje planten. Of het zal groeien, geen idee. Of het vrucht zal dragen, geen idee.

Waarom moet er eigenlijk zo'n boompje geplant worden? Omdat wij niet in de pas lopen met de landelijke cijfers. Landelijk onderneemt 10,2 % van de ondernemers internationaal, hier doet 7,1% dat. Een achterstand van 3%. Nou en!

Meneer de voorzitter, sinds wanneer spiegelen wij ons aan de rest van Nederland? Waarom moeten wij willen wat de Randstad doet? Is het niet veel eerder zaak dat wij onze kracht niet over de grens zoeken maar eerder in eigen huis proberen te vinden? Mijn fractie geeft u op een briefje dat u op die manier, zonder dat u het eigenlijk zelf in de gaten heeft een exportproduct creeert waarvoor geen dubbeltje reclame nodig is.

Luchtfietserij? Wij dachten van niet. Uit alle cijfers blijkt dat de afzet van de gangbare landbouwproducten stagneert en bij zuivel zelfs daalt. Daar tegenover staat dat ondanks de crisis de afzet van biologische producten spectaculair is gestegen. Vergelijkt u ook eens de reclamebudgetten van beide sectoren. Dan ziet u dat voor gangbare producten door de sector zelf tientallen miljoenen euro's worden ingezet en dat het biologische product eigenlijk zichzelf verkoopt.

Logisch, steeds meer consumenten kiezen voor duurzaam.

Wat ons stoort is dat er op geen enkele manier verifieerbare en toetsbare doelstellingen worden geformuleerd. Het komt er kort gezegd op neer dat de Provincie zegt: we moeten meer naar het buitenland.

Wij moeten onze kracht met Wurkje foar Fryslân in eigen provincie zoeken. Wij beschikken bijvoorbeeld over een wijds en mooi gevarieerd landschap. Maar het is eerlijk gezegd niet erg toegankelijk. Met het uitbreiden van een fietspadenwegennet dat ook is toegesneden op gebruikers van elektrische fietsen is nog een wereld te winnen. Voeg deze suggestie toe aan het al bestaande project Gastvrij Fryslân.

Zorg dat elektrische fietsen voor een habbekrats te huur zijn, investeer in bomen en struikgewas langs deze fietsroutes, creëer rustplekken, biedt boeren de ruimte om zonder al te veel ingewikkelde vergunningen langs deze routes koek, zopie en streekproducten te verkopen. Stimuleer dat agrarische ondernemers hun weilanden langs deze fietsroutes inzaaien met kruidenrijk gras. Biedt daar als provincie een ruimhartige vergoeding voor. En zo vangen we meerdere vliegen in één klap.

Zo'n fietspadennet is niet alleen een lust voor het oog, de duurzaamheid spettert er van af.

En als we dan toch bezig zijn, maak er dan meteen een deltaplan voor de fietsers van. Er zijn nog heel veel fietsroutes vooral voor schoolgaande jeugd die buitengewoon gevaarlijk zijn. Voor dit soort plannen hoef je niet naar het buitenland, maar ze zorgen wel voor werk in Friesland. Eerst door die plannen te realiseren en daarna door de aantrekkingskracht die zo'n innovatief fietstraject op Nederlandse en buitenlandse toeristen kan hebben. Dichtbij huis; toch internationaal. Dat is pas een aanvalsplan internationaal ondernemen. En het geld is er ook, want er staat 10 miljoen voor op de begroting.

Het wordt alleen iets anders ingevuld en zorgt voor veel werkgelegenheid in eigen provincie.

Voorzitter, het zal u niet verbazen dat mijn fractie niet kan instemmen met het voorstel. Sterker nog, wij verzoeken het college dit voorstel in te trekken en te vervangen door een uitgewerkt aanvalsplan Fryslân waarvan wij de contouren zojuist beschreven hebben en een internationale aantrekkingskracht kan genereren. Terwijl Gastvrij Fryslân nog geldt tekort komt om te kunnen realiseren geven we wel 10 miljoen uit aan een onzeker ander aanvalsplan.

Rinie van der Zanden, vergadering Provinciale Staten 24 juni 2015

Interessant voor jou

Bijdrage Eerste Speech PvdD Fryslân & nieuwe coalitie

Lees verder

Bijdrage Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Lees verder