Bijdrage regen­boog­beleid


28 februari 2024

Voorzitter,

Filosoof Hannah Arendt schreef over de ‘banaliteit van het kwaad’, oftewel doodgewone mensen zijn in staat tot afschuwelijke daden. Ze schreef: ‘ Voor het kwaad zijn geen dieperliggende drijfveren nodig. Gedachteloosheid volstaat.’

Ik wil vandaag iets zeggen over de banaliteit van de haat. Te vinden in uitingen en gedragingen van gewone mensen, gedreven door onnadenkendheid, onverschilligheid, onbenulligheid.

De banaliteit van de haat tegen mensen uit de regenbooggemeenschap is in overvloed te vinden op social media: X, YouTube, Instagram, binnen appgroepen. Wie wil en wie een sterke maag heeft, kan het opzoeken..

De banaliteit van de haat in online uitingen van doodgewone mensen? Het is onversneden homohaat, gewelddadige transhaat – zelfs tegen transkinderen – schaamteloos misogyne uitingen tegen lesbische vrouwen. Zowel in aantal als in buitensporigheid nemen deze banale uitingen toe.

Erg? Ja. Voor leden van de regenbooggemeenschap, hun familie, hun vrienden die er mee geconfronteerd worden.

Erg? Ja. Want wat er ook gezegd wordt – we kennen de scheldwoorden, de bedreigingen, de haat – de meeste mensen reageren niet. De meeste mensen durven niet te reageren. De meeste mensen kijken weg.

Erg? Ja. Want de banaliteit van de haat tegen de regenbooggemeenschap sijpelt door op straat, in huizen, in gemeenten, in provincies. En als we niet oppassen is het overal.

Voorzitter, niets doen draagt ertoe bij dat haat steeds meer getolereerd, genormaliseerd en extremer wordt. We reageren alleen op berichten die het nieuws halen: als iemand uit de regenbooggemeenschap in elkaar geslagen wordt, weggetreiterd wordt of zelfmoord pleegt. Dan volgt een onuitputtelijke stroom van instant moralisme en iedereen buitelt over elkaar om de daders te veroordelen – geschokt – verontwaardigd – dit mag nooit meer gebeuren – de politiek moet NU maatregelen nemen. En daarna …? Op naar het volgende ‘incident’…, want er gebeurt vervolgens … niets.

Voorzitter, welk middel kunnen we inzetten tegen haat? Volgens filosoof Hannah Arendt is dit de overheid. Zij bedoelt dan alle overheden, want aan scherpslijperij of moeizame discussies over of iets nu wel of niet een taak van gemeente of provincie is, heeft de burger geen boodschap.

Als de haat tegen de regenbooggemeenschap toeneemt – we hebben het over 10 tot 15% van de inwoners van Fryslân – als de meeste mensen niet durven te reageren en dus wegkijken, dan moet Provincie Fryslân zich uitspreken en handelen.

Voorzitter, Partij voor de Dieren Fryslân bekent kleur, wij bekennen alle kleuren van de regenboog.

Wij kiezen voor regenboogbeleid dat bijdraagt aan een iepen mienskip waar iedereen thuis kan komen, een mienskip die niet wegkijkt, een mienskip die ‘nee’ zegt tegen de banaliteit van de haat.


INFO:

Bron: Onderzoek Groene Amsterdammer & Data School (september 2023).

Interessant voor jou

Inbreng bij motie vreemd stikstofruimte Grou GrienLinks

Lees verder

Inbreng Ganzenbeleid

Lees verder