Inbreng eindbesluit Holwerd aan Zee
Het project Holwerd aan Zee….oftewel van blijspel naar treurspel.
Holwerd aan Zee is jaren geleden begonnen als een aansprekend vergezicht met het doel om bij te dragen aan de transformatie van de waddenkust tot een sterke, verbonden, veerkrachtige en welvarende deltaregio die klimaatadaptief is. Uitgangspunt bij de planontwikkeling was het vinden van een balans tussen de landbouw die passend is voor het gebied, recreatie die afgestemd is met de Werelderfgoedstatus en de biodiversiteit in de natuur. De start van het project was veelbelovend met een voucher van de Postcodeloterij van 15 miljoen euro, een Rijkssubsidie vanuit de Regiodeals van 7 miljoen euro en vanuit de regio een provinciale subsidie van 10 miljoen en een gemeentelijke subsidie van 5 miljoen. Nu, jaren later, blijkt dat het de initiatiefnemers van Holwerd aan Zee niet gelukt is om de in allerijl opgebouwde muren van de bij dit project betrokken overheidslagen te kunnen slechten. Onderzoek op onderzoek volgde: van technisch onderzoek en marktonderzoek naar een maatschappelijke kosten-baten analyse, financiële analyses en wat al niet meer. Des te teleurstellender is het dat – ondanks de vele aanknopingspunten – het eens zo iconische project mede door talmende overheidsorganisaties ten onder is gegaan. Onder meer het onvermogen van partijen om een oplossing te vinden wat betreft de toekomstige kosten van beheer en onderhoud lijkt één van de doorslaggevende factoren te zijn.
De meest recente variant met buitendijkse natuurontwikkeling, een binnenmeer en een waterkerend landschap met recreatieve voorzieningen zou passend zijn geweest in het beleid van de Agenda voor het Waddengebied 2050, stelt de Noordelijke Rekenkamer. Natuurontwikkeling in relatie tot de doelstellingen van de Regiodeal is dus niet alleen een vergezicht, maar ook een belangrijk aanknopingspunt om mee verder te gaan.
Voorzitter, het college stelt voor, zoals te lezen is op pagina 2 van het PS-voorstel, de resterende Regiodealmiddelen ad 5,1 miljoen euro en de daaraan gekoppelde resterende €9 miljoen euro aan provinciale co-financiering beschikbaar te houden voor het oorspronkelijke doel, In het dictum stelt het college de desbetreffende middelen beschikbaar te houden voor de Regiodeal. Ik neem aan dat beide formuleringen hetzelfde beogen, namelijk het beschikbaar houden van de middelen voor de oorspronkelijke doelen van de Regiodeal? Misschien kan gedeputeerde Knol daar een bevestiging van geven?
Voorzitter, concluderend betreurt de fractie van de Partij voor de Dieren het dat, de enorme inspanningen van de initiatiefnemers van Holwerd aan Zee ten spijt, de Provinciale betrokkenheid aangaande dit project tot een einde komt. Onze fractie heeft Holwerd aan Zee altijd gezien als een bouwsteen voor adaptieve maatregelen ten opzichte van de grote bedreigingen op langere termijn, zoals zeespiegelstijging, verzilting, milieuververvuiling waar ons werelderfgoed de Waddenzee mee te maken krijgt. Aan deze problematiek wordt in het collegevoorstel volledig voorbij gegaan. De PvdD zal dan ook tegen dit collegevoorstel stemmen. De PvdD steunt wel de amendementen van PvdA en D66.
Tot zover mijn inbreng, dank u voorzitter
Interessant voor jou
Inbreng Begroting 2024
Lees verderInbreng bij beleidsbrief Economie 2025-2030
Lees verder