Inbreng Evaluatie Ganzen­aanpak


3 oktober 2016

Dank u voorzitter.

Ik ga mijn inbreng even inkorten. De essentie wat uit de evaluatie naar voren komt is: dat er niet geëvalueerd kan worden omdat de verschillende jaargangen ganzenbestrijding door uiteenlopende omstandigheden niet met elkaar te vergelijken zijn. Maar wie in de winterperiode ganzen verjaagt of schiet, doet aan uitlokking.

Wie in de winterperiode ganzen verjaagt of schiet, doet aan uitlokking. Het verjagen en schieten op ganzen in die periode zorgt voor grote onrust bij de ganzen die vele malen per dag moeten opvliegen om een goed heenkomen te zoeken. Dat kost energie en die vreten ze er in het voorjaar extra bij omdat ze pas aan hun trektocht beginnen als hun reserves weer op peil zijn. Kortom, schieten op beschermde ganzen in de winter zorgt voor extra schade in het voorjaar. Uit deze logica is maar één conclusie te trekken: houd de winterrust op 4 maanden. Dan eten en beschadigen ze veel minder.

Voorzitter, de ganzenaanpak van de afgelopen jaren kunnen we rustig een flop noemen. De jaren zijn niet onderling te vergelijke en dus valt er over het al dan niet nuttige effect van deze aanpak weinig te zeggen.We kunnen beter overnieuw beginnen!

Wij willen het college er daarbij aan herinneren dat in hun coalitie-akkoord is opgenomen dat bij de aanpak van het ganzenprobleem ook alternatieve methoden van verjagen worden betrokken.

Wij gaan er van uit dat al deze verjaagmethoden uitgebreid aan bod zullen komen in een nieuw voorstel voor de ganzenaanpak. Wij willen er voor pleiten dat bij deze alternatieve methoden nadrukkelijk ook het saladebuffet van de Pure Grazemethode wordt meegenomen. Het is een voor koeien uiterst voedzaam alternatief, met als bijkomend voordeel dat het grasmengsel behoorlijk hoog wordt. En dat op zich al, is reden genoeg voor ganzen om dergelijke percelen met hoger gras te mijden. Dat biedt nieuw perspectief.

Kan de gedeputeerde toezeggen dat er een nieuw voorstel komt met veel ruimte voor alternatieve methoden, inclusief de pure graze beweidingsmethode?

Ooit gold de formule; hoe meer beschermd, des te hoger de schadevergoeding. En hoe minder beschermd, des te lager de schadevergoeding. Kunt u ons zeggen hoe het er nu voor staat met deze formule?

Dankuwel.

Interessant voor jou

Bijdrage duurzame energiebeleid

Lees verder

Inbreng bij NRK- rapport Grip op risicovolle bedrijven

Lees verder