Inbreng Levende Friese Cultuur


7 september 2016

Dank u wel voorzitter,

In de Commissie is de beleidsbrief uitgebreid aan de orde geweest. Het heeft geen zin om daar nu ook uitgebreid op in te gaan voor ons, maar wij steunen wel om het fenomeen beleidsbrief nog eens goed onder de loep te nemen, anders dan hebben we hier toch wel heel grote discussies en dat vergt veel tijd.

Voor ons is van belang dat er op dit beleidsonderwerp ook aandacht is voor mensen met een handicap en voor ouderen. En wij zijn bijzonder ingenomen met de ruimte die wordt vrijgemaakt voor nieuwe initiatieven op het gebied van cultuur. Wij zouden daar graag een initiatief wat voor ons tot voor kort onbekend was aan willen toevoegen. Namelijk van het Platform Friese Rassen. Bij dit Platform zijn tal van verenigingen en clubs aangesloten die zich inspannen om de oude Friese dierrassen, fruitrassen en landbouwgewassen in stand te houden.

Al deze vergeten landbouw-, fruit- en dierrassen vormen samen een bijzonder stuk levende Friese cultuur om als Provincie te koesteren en trots op te zijn. Dit is extra belangrijk nu wereldwijd vele soorten en rassen dreigen te verdwijnen.

Interruptie mvr. Eizema (FFP):

Bent u bekend met het Openlucht Museum Arnhem, die een afdeling en zelfs een hele tuin heeft voor het behoud van oude zaden, inclusief zaden uit Friesland?

Rinie van der Zanden;

Ja, dat kan wel waar zijn, maar wij hebben hier ook een Friese cultuur en daar maakt dit onderdeel van uit en er zijn erg veel mensen die zich in organisatieverband hier mee bezig houden en dat zouden wij on Friesland ook moeten koesteren, vind ik.

Het Platform Friese rassen heeft geprobeerd een rol te spelen bij Culturele Hoofdstad 2018. Want wat is er nou mooier dan naast al die activiteiten ook te kunnen laten zien waar de huidige Friese landbouw nu eigenlijk vandaan komt. Helaas, het levende Friese en met Fryslân verwante maar vaak vrijwel verdwenen erfgoed, heeft nog geen plekje gekregen in de beleidsnotities over cultuur.

Culturele Hoofdstad 2018 verwees naar de provincie en de provincie gaf aan: er is geen staand beleid op levend cultureel erfgoed en dus is er geen geld. En zo dreigen de oude levende Friese rassen, die deel uitmaken van de Friese cultuur tussen de wal en het schip te raken met activiteiten die zei gezamenlijk willen doen, terwijl de betreffende organisaties met een aantal activiteiten prachtig zouden kunnen aanhaken bij “It Ferhaal fan Fryslân”. De gedeputeerde bood een uitweg en wees er op dat het natuurlijk uiteindelijk de Staten zijn die hierover het laatste woord hebben.

Daarom, meneer de voorzitter, nemen wij op dit dossier het voortouw en vragen via een motie* een uitspraak van de Staten.Wij zouden graag zien dat daar per direct verandering en dus beleid komt en dat het goede initiatief van het Platform Friese Rassen wordt erkend als representant van de levende Friese landbouwcultuur in al zijn diversiteit. Daar hoort natuurlijk een gebaar bij en daarom stellen wij voor om na de erkenning waar mijn fractie het zojuist over had ook een budget toe te kennen van € 20.000. Het gaat hierbij vooralsnog om een eenmalige bijdrage en dit is verwoord in een aparte motie. Wij vinden het belangrijk dat het verhaal over de levende Friese rassen wordt verteld.

Maar graag hoor ik alvorens mijn moties in te dienen wat de reactie is van de gedeputeerde.

Oh trouwens, ik wil nog even ingaan op wat de heer Graansma (PVV) zei. Soms denk ik wel; al dat asfalt, wat heeft dat voor een miljoenen gekost. Daar komen de mensen in de verzorgingstehuizen ook niet over heen, over al dat asfalt, maar daar betalen ze wel aan mee. Dus liever cultuur dan asfalt.

Dankuwel.

*Naar aanleiding van een toezegging van de Gedeputeerde hebben wij besloten de moties vooralsnog niet in te dienen.

Interessant voor jou

Inbreng windpark Kop Afsluitdijk

Lees verder

Bijdrage evaluatie grondbeleid & natuurdoelen 

Lees verder