Drama of happy end?


29 augustus 2024

Maandag 26 augustus publiceerde Omrop Fryslân het bericht dat de minister van Klimaat en Groene Groei die dag naar het dorpje Ternaard in gemeente Noardeast-Fryslân zou komen. Doel? Praten met Dorpsbelang Ternaard, bewoners en bestuurders over gaswinning bij Ternaard. Marga van den Ham van onze Statenfractie en tevens inwoner van Noardeast- Fryslân ging dus naar Ternaard.

Helaas bleek het een besloten bijeenkomst, alleen bedoeld voor genodigden. Bewoners die ook hun zegje wilden doen, mochten niet naar binnen. Gelukkig had de minister ook even aandacht voor deze bezorgde burgers. Binnen werd het gesprek gevoerd met vertegenwoordigers van werkgroep Ontzorging Omgevingsproces Ternaard, Dorpsbelang Ternaard en gebiedscommissie Ternaard. ’s Avonds sprak de minister met Frank Petersen van de Waddenvereniging.

Of de minister binnenkort besluit om gaswinning bij Ternaard te verbieden, is nog onduidelijk. Het wordt kiezen tussen behoud van een uniek ecosysteem of investeren in achterhaalde fossiele brandstof ten koste van de Waddenzee.

Partij voor de Dieren Fryslân heeft de keuze al lang gemaakt: wij zijn tegen gaswinning in de Waddenzee; wij steken onze energie liever in behoud UNESCO werelderfgoedstatus.

Gerelateerd nieuws

Opinie: vermijd hittestress bij landbouwdieren. Ook voor dieren een Nationaal Hitteplan

Het begint zo langzamerhand weer warmer te worden. Dat betekent dat het gevaar van hittestress voor met name landbouwdieren w...

Lees verder

Iconisch Werelderfgoedcentrum

Marga van den Ham van onze Statenfractie ging naar Lauwersoog om geïnformeerd te worden over het Werelderfgoedcentrum (WEC) d...

Lees verder