Opinie: vermijd hitte­stress bij land­bouw­dieren. Ook voor dieren een Nationaal Hitteplan


25 juli 2024

Het begint zo langzamerhand weer warmer te worden. Dat betekent dat het gevaar van hittestress voor met name landbouwdieren weer toe zal nemen.

De meerderheid van de mensen wil niet dat dieren lijden en is tegen dierenmishandeling. Er wordt alarm geslagen en het is volop in het nieuws als een eigenaar op een warme dag zijn hond in de auto achterlaat. Maar veetransporten gaan onverminderd door. Teveel dieren op elkaar gepakt die hun warmte niet kwijt kunnen, happend naar adem. Sommige bezwijken onderweg. Toch zien we jaar in jaar uit bij hoge temperaturen weer dezelfde schrijnende beelden van dieren die wanhopig op zoek zijn naar verkoeling. Dat zien we ook bij dieren in de wei als er geen schaduwplekken zijn. En dit zien we vaak. Soms zelfs zonder drinkwater. De gevolgen voor het welzijn van dieren zijn aanzienlijk: afname van immuniteit en weerstand, achteruitgang van hun gezondheid, ernstige benauwdheid en bij ernstige gevallen een vreselijke dood door verstikking.

Bij dierenmishandeling wordt vaak gedacht aan fysiek geweld tegen dieren of verwaarlozing, maar ook dieren onbeschermd in de wei laten staan zonder beschutting, is dierenmishandeling. Niet alleen voor mensen zou een Nationaal Hitteplan moeten gelden, maar ook voor dieren. Dieren hebben geen stem om duidelijk te maken dat ze lijden, dat ze hulp nodig hebben.

Dat er dieren gehouden worden om uiteindelijk geconsumeerd te worden, kun je in meegaan of tegen zijn, maar laat een dier een waardig leven lijden. Ook zonder hittestress. Een goede schaduwvoorziening kan naar schatting 30-50 procent van het hitte-effect reduceren. Het treffen van maatregelen is des te urgenter nu de zomers steeds warmer worden, de dagen dat het kwik 30-35 graden aantikt, gaan vaker voorkomen.

Het onthouden van schaduw op hete dagen, is een overtreding, ook als de dieren niet zichtbaar last hebben van de hitte. Veehouders zijn wettelijk verplicht om hun dieren tijdens warme dagen schaduw te bieden, maar in de praktijk gebeurt het nauwelijks. Elk jaar worden wij weer via onze socials benaderd door bezorgde, boze burgers die hittelijdende dieren in de wei zien en zij vragen ons ‘waarom is er geen schaduw voor de dieren?!’ ‘waarom laten mensen de dieren zó lijden?’ Ook komen ze met tal van voorbeelden voor verkoeling voor de dieren. Van schaduwdoeken tot boerenkarren waar de dieren schaduw kunnen hebben.

De urgentie is groot om bewustwording te creëren ten behoeve van dieren en om het plaatsen van geschikte schuilgelegenheden zoveel mogelijk aan te moedigen. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen. Wij mensen zijn er verantwoordelijk voor dat ze een volwaardig leven kunnen leiden zonder stress en pijn. Daarom komen wij op voor hen die geen stem hebben, de meest kwetsbaren.

Statenfractie Partij voor de Dieren Fryslân

Menno Brouwer

Gerelateerd nieuws

PS-vergadering over interpellatiedebat FPLG, beleidsnota Sport en startnotitie Economie

Interpellatiedebat FPLGWoensdag 17 juli was de laatste PS vergadering voor het zomerreces. Agendapunten voor deze vergadering...

Lees verder

Drama of happy end?

Maandag 26 augustus publiceerde Omrop Fryslân het bericht dat de minister van Klimaat en Groene Groei die dag naar het dorpje...

Lees verder