Grien­Links en PvdD stellen vragen over verbod rechter op gebruik bestrij­dings­mid­delen bij lelie­teelt


22 juni 2023

“We zijn heel blij met de uitspraak van de voorzieningenrechter over het verbod op het gebruik van bestrijdingsmiddelen bij de lelieteelt in Drenthe. Ook in Fryslân worden lelies geteeld. Daarom stellen we vragen aan ons college”, zeggen Jochem Knol (GrienLinks) en Menno Brouwer (Partij voor de Dieren).

Omwonenden klaagden over het feit dat ze steeds een wolk bestrijdingsmiddelen over zich heen krijgen en dat ze vrijwel iedere week gedurende een aantal uren ramen en deuren dicht moeten houden als er bestrijdingsmiddelen over de lelies gespoten wordt. De rechter weegt de gezondheid van de omwonenden zwaarder dan het economisch belang van de lelieteler, mede omdat bij de toelating van bestrijdingsmiddelen geen rekening wordt gehouden met een zogenaamde ‘cocktail’. Er worden verschillende middelen gebruikt, maar niet is onderzocht wat de gevolgen voor de mens en het milieu is als ze door elkaar worden gebruikt. Daarnaast concludeert de rechter dat er substantieel onderzoek voorhanden is waaruit blijkt dat er een verband is tussen bestrijdingsmiddelen en ernstige neurologische aandoeningen (zoals Parkinson, Alzheimer en ALS). Opmerkelijk is ook dat de rechter meeweegt dat de teelt van lelies niet bijdraagt aan de voedselvoorziening.

Jochem Knol van GrienLinks en Menno Brouwer van de PvdD: “Het is heel goed dat de rechter de gezondheid van mensen en de gevolgen voor het milieu zwaarder laat wegen dan die van een individuele lelieteler. Het is onbegrijpelijk dat mensen binnen moeten gaan zitten en geen zelf geteelde biologische groenten uit hun tuinen kunnen eten. Het toelatingsbeleid van bestrijdingsmiddelen staat al lang ter discussie, maar de lobby vanuit de producenten van bestrijdingsmiddelen is groot.”

Beide partijen willen van GS weten of het college het huidige beleid ten aanzien van het gebruik van bestrijdingsmiddelen nog wel afdoende vindt en of de uitspraak van de rechter aanleiding is dat beleid aan te scherpen en/of aanvullende maatregelen te nemen.


De vragen zijn hier na te lezen.

Gerelateerd nieuws

Meten = Weten

Het burgerinitiatief Meten=Weten houdt zich bezig met onderzoek naar pesticiden in de bloementeelt. De uitkomst is geen verra...

Lees verder

Regiodeal Noardwest-Fryslân: take it or leave it

Wij waren in Franeker bij de Regiodeal NW-Fryslân, een bijeenkomst voor Provincie, Wetterskip en de gemeenten Waadhoeke, Harl...

Lees verder