Her & History


1 november 2023
Cultuur en wetenschap zijn van onschatbare waarde. In Franeker zijn beide verenigt in Museum Martena en het Eise Eisinga Planetarium.

Museum Martena vertelt over de allereerste vrouwelijke student, het zeventiende-eeuwse multitalent Anna Maria van Schurman. Vrouwen mochten vroeger niet studeren, dus Anna moest haar colleges onzichtbaar voor anderen volgen vanachter een gordijn. Later schreef zij zelf over het recht van vrouwen om een wetenschappelijke opleiding te volgen.

Het Eise Eisinga Planetarium vertelt over het achttiende-eeuwse genie en amateur-astronoom Eise Eisinga. die eigenhandig een planetarium bouwde om zijn tijdgenoten te laten zien dat planeten niet op elkaar konden botsen. Het Planetarium werkt nog steeds en is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

Onze Statenfractie was uitgenodigd voor een bezoek. Museumdirecteur Manon Borst en Planetariumdirecteur Adrie Warmenhoven werken nauw samen en zij verzorgden dan ook samen een rondleiding door beide musea. Anna en Eise kwamen weer tot leven. Wars van alle vooroordelen gingen zij hun eigen weg. Mooi dat dit verhaal steeds opnieuw verteld wordt.

Cultuur en wetenschap? Partij voor de Dieren zegt structureel steunen in plaats van structureel bezuinigen! In heel Nederland, niet alleen in de Randstad.

Gerelateerd nieuws

Stem van jongeren telt ook!

Een verkiezingsdebat in Lagerhuisstijl met politici en leerlingen van het Stellingwerf College in het Friese Oosterwolde. Sta...

Lees verder

Memmetaal, rjochtspraak en demokrasy

In een democratie heeft de rechtspraak haar eigen taak: zij beschermt onze rechten en vrijheden. Dan is het wel belangrijk da...

Lees verder