Memmetaal, rjocht­spraak en demokrasy


4 november 2023

In een democratie heeft de rechtspraak haar eigen taak: zij beschermt onze rechten en vrijheden. Dan is het wel belangrijk dat alle deelnemers aan een rechtzaak elkaar kunnen verstaan en begrijpen: rechters, verdachten, slachtoffers en advocaten. Een begrijpelijke rechtspraak is immers gerelateerd aan vertrouwen in onze democratie.

Onze Statenfractie bracht een bezoek aan het Paleis van Justitie in Leeuwarden. Daar organiseerde DINGtiid, het adviesorgaan voor de Friese taal, twee lezingen over het gebruik van het Fries in de rechtspraak.

Gerechtshofpresident Jonneke Oosting besprak de dilemma’s over Fries spreken tijdens een zitting. Dr. Annalies Outhuijse (bestuurder van DINGtiid en bestuursrechtelijk advocaat bij Stibbe in Amsterdam) gaf haar visie op hoe het gebruik van de Friese taal de kwaliteit van de rechtspraak kan bevorderen.

Op papier lijkt het Fries in de rechtspraak goed geregeld; de praktijk blijkt weerbarstiger. Je kunnen uitdrukken in je eigen moedertaal is heel belangrijk – zeker in de rechtpraak waar emoties altijd een rol spelen. Bedenk maar: misschien spreek je uitstekend Engels, maar zou je je deze taal willen gebruiken om uit te leggen van welke misdaad jij het slachtoffer bent?

De Friese taal is de tweede officiële rijkstaal. Partij voor de Dieren Fryslân wil structurele steun voor het Fries.

Gerelateerd nieuws

Her & History

Cultuur en wetenschap zijn van onschatbare waarde. In Franeker zijn beide verenigt in Museum Martena en het Eise Eisinga Plan...

Lees verder

Debat Nijsfoarum

Menno Brouwer was zondag 5 november in debat met Maarten Goudzwaard (JA21) en Jan van Veen (SP) bij het Nijsfoarum van Omro...

Lees verder