Inbreng coali­tie­ak­koord: gefa­seerde transitie landbouw


Niet omdat je moet, maar omdat je wil

29 juni 2023
De Partij voor de Dieren heeft een concreet plan voor de landbouwtransitie. Dat dient ze vandaag in bij de beoogde provinciale coalitiepartijen. In plaats van de PvdA doet nu de FNP mee aan de coalitieonderhandelingen. De FNP is, net als de Partij voor de Dieren, een groot voorstander van biologische landbouw[1].

Het voorstel van de PvdD is heel concreet. Stel voor de transitie van de landbouw een stappenmodel in dat voorziet in drie niveaus: Groen, Donkergroen en Biologisch. Boeren die voldoen aan de wettelijke vereisten, worden met rust gelaten. Boeren die meer doen, worden beloond: Groen. Boeren die daar nog een schepje bovenop doen, worden nog meer beloond: Donkergroen. Biologische boeren krijgen de hoogste beloningen. Dat levert een toekomstbestendig en transparant verdienmodel voor de sector op. Door het stappenmodel ontstaat ruimte voor natuur, biodiversiteit, schoon water, een gezonde bodem en klimaatbescherming. Boeren krijgen weer toekomstperspectief en worden beloond voor hun inspanningen.

De Partij voor de Dieren heeft in april gebruikgemaakt van het aanbod van BBB om constructief en inhoudelijk bij te dragen aan het coalitieakkoord. Dit doet ze nu opnieuw en uiteraard gaat de Statenfractie PvdD weer graag in gesprek met BBB, FNP, CDA en de CU.


Het voorstel zelf is hier na te lezen.


[1] Zie: verkiezingsprogramma FNP PS 2019 en 2023. Verder: https://www.veld-post.nl/artikel/408397-fnp-en-pvda-willen-een-miljoen-euro-voor-omschakeling-naar-kringlooplandbouw-en-biologische-landbouw/; https://www.fnp.frl/nederlands/nieuws/212/; https://www.fnp.frl/nederlands/nieuws/350/; https://lc.nl/friesland/FNP-gaat-voor-100-procent-biologische-landbouw-We-sille-mear-foar-%C3%BAs-iten-betelje-moatte-24113534.html; https://frieschdagblad.nl/regio/FNP-wil-landbouw-100-procent-biologisch-26798745.html.

Gerelateerd nieuws

Hele dag in de brandende zon? Ongezond, ook voor dieren!

Dieren in weilanden en op dijken kampen met een stille bedreiging: hittestress. Gebrek aan schaduw vergroot de risico’s van e...

Lees verder

PS vergadering 28 juni 2023

Afgelopen woensdag hebben Provinciale Staten in een spoeddebat teruggeblikt op de mislukte coalitie-onderhandelingen tussen B...

Lees verder