PS verga­dering 28 juni 2023


29 juni 2023

Afgelopen woensdag hebben Provinciale Staten in een spoeddebat teruggeblikt op de mislukte coalitie-onderhandelingen tussen BBB, CDA en CU enerzijds en de PvdA anderzijds. Een pleidooi van de linkse oppositiepartijen, waaronder de Statenfractie van de PvdD, voor meer openheid en transparantie, was tegen dovemansoren gericht. BBB, CDA en CU bleven bij hun weigering de coalitieafspraken met de PvdA openbaar te maken. Het blijft dus gissen. Een motie van GrienLinks, mee ingediend door PvdD, SP en D66, om de financiering van Doarpswurk voor 2024 zeker te stellen, werd verworpen.

De Partij voor de Dieren is een van de partijen die eerder een tweetal voorstellen voor de coalitievorming heeft ingebracht, waarover begin juni een constructief gesprek heeft plaatsgevonden. Wij gaan er vanuit dat deze voorstellen in de nieuwe situatie, met de FNP in plaats van de PvdA, zoals toegezegd worden meegenomen. Aanvullend komt de Partij voor de Dieren met een derde constructief voorstel: een gefaseerde transitie van de landbouw met als eindpunt biologische landbouw. Boeren die daadwerkelijk stappen zetten in de landbouwtransitie, worden beloond en boeren die nog meer stappen zetten, worden meer beloond. Een resultaatgerichte aanpak dus samen met een coalitie van boeren die wel willen. Dit voorstel zullen wij nog deze week sturen naar de nieuwe formateur, de heer Stoffer, en tegelijkertijd ook aan de formerende partijen. Dan kunnen wij snel met elkaar in gesprek.

Daarnaast heeft onze fractie, met GrienLinks en SP als mede-indieners, een motie ingediend om als Provinciale organisatie meer actie te ondernemen om hittestress bij landbouwdieren in de zomerperiode te voorkomen. BBB Fryslân zegt echter ‘nee’ tegen onze motie preventie hittestress, ondanks een eerdere uitspraak van voorvrouw Caroline van der Plas dat "Onnodig dierenleed voorkomen moet worden” en dat “Dierenleed overigens altijd onnodig is.” Een teleurstellende en feitelijk ook een onbegrijpelijke stellingname van de Friese BBB, daarmee de vele signalen vanuit de samenleving negeert en niet serieus wenst te nemen. Het is maar dat u het weet.

Gerelateerd nieuws

Inbreng coalitieakkoord: gefaseerde transitie landbouw

De Partij voor de Dieren heeft een concreet plan voor de landbouwtransitie. Dat dient ze vandaag in bij de beoogde provincial...

Lees verder

Pride Walk: Proud and Out!

Een bonte stoet met regenboogvlaggen trekt door het centrum van Leeuwarden. Ieders liefde wordt uitbundig gevierd. Zichtbaar ...

Lees verder