Land­bouw­grond van en voor de mienskip


2 september 2023

Onze Statenfractie was op bezoek bij Ús Hof in het Friese Sibrandabuorren. Michel Pauluis en Bregje Hamelynck werken hier mét de natuur en mét de mienskip in het Fries. Ús Hof werkt op basis van permacultuur en is georganiseerd als 'community supported agriculture' (CSA): je neemt een abonnement op basis van solidaire betaling en dan oogst je zelf wekelijks je groenten en fruit. Geen tijd? Dan kun je een groentetas-abonnement nemen. Daarnaast kun je meedoen met voedselcoöperatie Ús Iten: je bestelt biologische producten via de webshop en haalt deze later op. De producten komen uit de eigen regio of anders van de biologische groothandel.

Binnenkort zetten Michel en Bregje de volgende stap: ze gaan hun grond onderbrengen in een stichting waar zij dan de grond van pachten. Op deze manier willen ze garanderen dat de grond nu en later duurzaam verbouwd wordt in het belang van de gemeenschap.

Partij voor de Dieren Fryslân wil dat landbouwgrond die de overheid koopt, wordt ondergebracht in een grondbank. Deze grond kan dan langdurig en tegen een redelijke prijs verpacht worden aan boeren die werken mét de natuur en in het belang van de gemeenschap.

Gerelateerd nieuws

Stadslandbouw: verhaal van toen, nu én straks

Voedsel produceren waar mensen wonen, werken en leven? Eeuwenlang verkochten boeren en tuinders hun verse groenten en fruit a...

Lees verder

‘Schoon water in Fryslân? NU beginnen!’

Water in Fryslân is nog steeds ernstig vervuild. Het provinciebestuur moet vanaf nu alle mogelijke middelen inzetten om de wa...

Lees verder