Stadslandbouw: verhaal van toen, nu én straks
Voedsel produceren waar mensen wonen, werken en leven? Eeuwenlang verkochten boeren en tuinders hun verse groenten en fruit aan bewoners van steden en omliggende dorpen. Hun naam? Warmoezeniers.
Onze Statenfractie was op bezoek bij historische tuinderij de Warmoes in Lent. Hier kun je zien hoe de vroegere warmoezeniers hun groenten, fruit en kruiden teelden. Uiteraard ook warmoes (snijbiet). Verse groenten en fruit worden nog steeds lokaal verkocht, maar er is ook een winkel, tuincafé en museum. Verder worden er workshops gegeven, je kunt er vergaderen én er is een gastenverblijf.
Duurzaam voedsel telen in en rond de stad biedt veel voordelen: verbinding tussen boer & burger; gezonde voeding & eerlijke economie; meer groen, biodiversiteit en dierenwelzijn; minder afval & minder kilometers. Gelukkig zijn er steeds meer inspirerende initiatieven die bezig zijn met duurzame stadslandbouw.
Wij staan voor:
Gerelateerd nieuws
Regeneratief boeren
Bodemkwaliteit is van wezenlijk belang voor de landbouw. Maar wat blijkt? Twee derde van de Europese bodems is ongezond en ...
Lees verderLandbouwgrond van en voor de mienskip
Onze Statenfractie was op bezoek bij Ús Hof in het Friese Sibrandabuorren. Michel Pauluis en Bregje Hamelynck werken hier mét...
Lees verder