Opinie: Protest tegen gaswinning


28 mei 2016

- voorgedragen tijdens de manifestatie Laat Fryslân niet zakken -

Beste mensen!

Ik had vandaag in Amsterdam zullen demonstreren tegen het vrijhandelsverdrag TTIP.

Maar de uitnodiging om hier vandaag te zijn vond ik belangrijker.

En om het een te doen en het ander niet te laten heb ik mijn anti-TTIP-shirt aangetrokken.

Twee vliegen in één klap!

Zo'n klap denkt Vermilion hier ook te slaan.

Een beetje naar gas boren en de burgers met de brokken laten zitten.

Laat u niks wijs maken door allerlei mooie praatjes over nulmetingen en schadevergoeding en dat er echt niks mis zal gaan.

Het zijn praatjes.

Daar kunnen ze in Groningen over mee praten.

De bevolking is tegen, de gemeenten zijn tegen. Het provinciaal bestuur is tegen. Maar dit Kabinet heeft daar lak aan en vindt het goed dat er geboord gaat worden.

De mond vol over nieuwe energie. En tegelijkertijd de olie- en gasmaatschappijen niet alleen de hand boven het hoofd houden, maar ze ook alle ruimte bieden die ze willen hebben.

En daarom beste mensen is het helemaal niet zo vreemd om hier ook als anti TTIP-demonstrant te staan. Daar wordt namelijk hetzelfde spelletje gespeeld.

De burger wordt buiten spel gezet om er voor te zorgen dat het groot kapitaal nog groter wordt. Zij de lusten, wij de lasten.

Beste mensen, mijn partij wordt wel verweten een one-issuepartij te zijn. Dat klopt. Wij willen niet dat onze planeet waarvan er maar EEN is, kapot wordt gemaakt voor vage financiële belangen van een klein groepje machthebbers. Wij moeten stoppen met het opstoken van deze planeet, want dat is waar we met al dat gas en die olie mee bezig zijn.

Oliemaatschappijen steken miljarden in hun speurtocht naar nieuw gas en nieuwe olie.

Er wordt maar een fractie van die bedragen gebruikt om te zoeken naar bijvoorbeeld een handiger en efficiënter gebruik van de grootste energiebron die elke morgen weer opkomt en waar we geen cent voor hoeven te betalen: de zon!

Dus: geen gasboringen bij Oppenhuizen. Mijn partij laat jullie niet zakken!

Rinie van der Zanden

Gerelateerd nieuws

Protest tegen gaswinning

Met een opkomst van rond de 200 mensen werd de manifestatie met sprekers en optocht vanuit het dorp Oppenhuizen naar de locat...

Lees verder

Bezoek Feriening Biologyske Boeren Fryslân (FBBF)

Op uitnodiging van de Feriening Biologyske Boeren Fryslân (FBBF) bracht onze fractie op woensdag 8 juni 2016 samen met andere...

Lees verder