PS-verga­dering van 20 december 2023


21 december 2023

In de vergadering van Provinciale Staten van 20 december 2023 is aan de hand van meerdere moties vreemd¹ gesproken over het wolvenbeleid in deze provincie en het behalen van de doelstellingen van schoon water (Kader Richtlijn Water) in relatie tot de – door Europa opgelegde - afbouw van de derogatie (Derogatie is een tijdelijke vrijstelling om meer mest te mogen uitrijden op grasland).

Hoewel een meerderheid van de Staten vraagt om een hardere aanpak van de wolf, is en blijft de wolf een stringent beschermde status houden op grond van Europese en nationale wet- en regelgeving. In onze visie is de wolf essentieel voor de inheemse biodiversiteit, de wolf is daarom wettelijk beschermd en wolven uit hun leefgebied verwijderen mag alleen als preventieve maatregelen niet werken.

In Fryslân is veel te winnen met preventieve maatregelen. In Fryslân staan om slechts 1,8 procent van de schapenweiden goede wolfwerende rasters. Onze fractie begrijpt dan ook niet waarom zo weinig houders van landbouwdieren maatregelen nemen, mede gelet op de wettelijke zorgplicht die zij voor hun dieren hebben. Met onze motie “co-existentie in belang van inheemse biodiversiteit”, mede ingediend door GrienLinks, SP en D66, hebben wij bepleit om meer te focussen op aspecten als preventie en kennisdeling. In Europa zijn meerdere zogenaamde “best practices” om juist met de wolf te kunnen samenleven. Onze bijdrage bij de motie is hier na te lezen.

Wat betreft de afbouw van de derogatie, klaagt de landbouwsector moord en brand over het besluit van de Europese Unie om met ingang van 2023 deze uitzonderingspositie van Nederland af te bouwen. Nederland heeft volgens Europa onvoldoende werk gemaakt van de verbetering van de waterkwaliteit, zoals afgesproken is in relatie tot de Kaderrichtlijn Water (KRW). Met het derogatieverbod dreigt er een mestoverschot. Volgens de Partij voor de Dieren is een oplossing alleen mogelijk middels een samenhangende aanpak van de gesignaleerde problemen met betrekking tot de waterkwaliteit, het klimaat, natuur en milieu. Onontkoombaar, ook in de schoonwateraanpak, is dat het aantal dieren in de veehouderij – en daarmee de mestproductie – de komende jaren fors zal moeten krimpen. Lees onze volledige bijdrage hier na.

Met een motie vreemd van GrienLinks, met PvdD, PvdA, SP en D66 als mede-indieners, werd het College opgeroepen om maximaal in te zetten op de maatregelen om de doelstellingen voor de KRW in 2027 te behalen.

Beide moties hebben goed bijgedragen aan de vertolking van het tegengeluid, want, zoals vooraf verwacht, zijn de moties door het te omvangrijke rechtse blok in de Staten verworpen.

Gerelateerd nieuws

Samen = veel sterker

De Statenfractie Partij voor de Dieren Groningen bezocht deze week onze Statenfractie in Leuuwarden. Doel: nadere kennismakin...

Lees verder

Streekboer in je tas!

Het huidige voedelsysteem is een doodlopende weg en kwetsbaarheden worden steeds duidelijker door klimaatverandering, afname ...

Lees verder