Regenboog Valentijn!


14 februari 2024
Op Valentijnsdag liep een grote optocht met ballonnen en bloemen naar het Provinciehuis in Fryslân. Al deze mensen wilden duidelijk maken dat regenboogbeleid in en voor Fryslân heel belangrijk is. Er is namelijk een beleidsstuk voor regenboogbeleid, maar Gedeputeerde Staten willen dit beleid niet uitvoeren. Het zou niet nodig zijn en het zou geen taak van de provincie zijn.

Tijdens de vergadering op het Provinciehuis kwamen sprekers uit de regenbooggemeenschap aan het woord. En wat blijkt? Regenboogbeleid is (helaas) nog steeds nodig: schelden, pesten, buitensluiten, bedreigen en geweld komen nog steeds voor. Bovendien neemt de agressie tegen mensen uit de regenbooggemeenschap op social media zelfs toe! Alleen zeggen dat iedereen in Fryslân gelijkwaardig is, is onvoldoende.

En geen taak van de provincie? Provincie Fryslân heeft de taak om te verbinden: zeven Friese gemeenten zijn regenbooggemeente en achttien niet. Het is belangrijk dat iedereen zich in Fryslân thuisvoelt en dat iedereen in Fryslân welkom is. Provinciale Staten hebben in 2022 een motie aangenomen om actief regenboogbeleid te voeren: voor veiligheid, emancipatie en acceptatie. Alleen zeggen dat in Fryslân iedereen gelijkwaardig is, is onvoldoende.

Partij voor de Dieren Fryslân zegt: hoog tijd voor regenboogbeleid, want ‘it is mei sizzen net te dwaan’’.

Gerelateerd nieuws

Blue Energy bij de Afsluitdijk

Menno Brouwer van onze Statenfractie was bij een lezing over Blue Energy door Jan Post (programmadirecteur Wetsus, campus wat...

Lees verder

Landbouwgif in je lichaam

De Europese Commissie schrapt het voorstel om gebruik van landbouwgif te halveren. Maar wat betekent dit voor gezondheid, nat...

Lees verder