Blue Energy bij de Afsluitdijk


6 februari 2024

Menno Brouwer van onze Statenfractie was bij een lezing over Blue Energy door Jan Post (programmadirecteur Wetsus, campus watertechnologie in Leeuwarden) en Simon Grasman, (REDStack in Sneek, een bedrijf dat ElectroMembrane Stacks produceert).

Bij de Afsluitdijk stroomt zoet water in de zoute zee. Hierbij komt veel energie vrij. En deze energie kunnen we straks gebruiken. Hoe het werkt?

In zout water zitten twee soorten deeltjes: positief geladen (natrium) en negatief geladen (chloride). Met membraantechnologie kun je de positieve deeltjes scheiden van de negatieve. Membranen - hele dunne vliesjes - laten water door. Het ene membraam laat alleen positieve deeltjes door en het andere alleen negatieve. Wanneer je de membranen om en om stapelt (stapel = stack), stromen de positieve en negatieve deeltjes elk naar een andere kant. Je creëert dan eigenlijk een batterij met een positieve en een negatieve kant. Door beide kanten met elektrodes te verbinden, wordt het spanningsverschil omgezet naar stroom: Blue Energy, een steeds hernieuwbare energie.

Tijdens de lezing zijn de mogelijkheden van Blue Energy besproken. Uit het per seconde mengen van 1 kubieke meter zoet water met een gelijke hoeveelheid zeewater is theoretisch een elektrisch vermogen van 1,5 MegaWatt te produceren. Op de Afsluitdijk staat sinds 2013 een proefinstallatie. Blue Energy heeft de volgende voordelen: het is voorspelbaar en vrijwel continu beschikbaar en het heeft nauwelijks impact op omgeving. Er zijn ook nadelen: het proces om deze energie te winnen is vrij kostbaar en de beschikbaarheid van zoet water staat onder druk maar de ontwikkelingen gaan snel en Blue Energy kan in de nabije toekomst een substantiële bijdrage gaan leveren aan de verdere verduurzaming van de energiesector.

Gerelateerd nieuws

Kunst & voedselcoöperatie vóór gentechvrij voedsel

Uit onderzoek van het Rathenau Instituut blijkt dat Nederlandse burgers geen versoepeling van regels voor gentechnieken in vo...

Lees verder

Regenboog Valentijn!

Op Valentijnsdag liep een grote optocht met ballonnen en bloemen naar het Provinciehuis in Fryslân. Al deze mensen wilden dui...

Lees verder