Stichting Kat in Nood


13 september 2024

Onze Statenfractie heeft een bezoek gebracht aan de Stichting Kat in Nood in Drachtstercompagnie. Kat in Nood is en landelijke stichting en verzorgt een opvang voor katten die moeilijk of niet meer een nieuwe baas kunnen vinden. Momenteel wonen er 225 katten, verdeeld over meerdere verblijven. De stichting ontvangt geen subsidies van gemeenten of provincie en is dus compleet afhankelijk van particuliere donateurs.

Naast meerdere vaste en gediplomeerde medewerkers draait de stichting voor een groot deel op een team van vrijwilligers. Ook is er een vaste dierenarts verbonden aan de stichting.

Naast opvang draagt Kat in Nood ook bij aan het terugdringen van het kattenoverschot in Nederland. Voor mensen met een laag inkomen rekent de stichting een sterk gereduceerd tarief voor sterilisatie en castratie. Ook richt de stichting zich op (zwerf)katten die op buitenlocaties verblijven, zoals boerderijen, campings en industrieterreinen. Deze katten worden indien mogelijk na een neutralisatie-ingreep weer teruggezet op de plek waar ze gevangen zijn, volgens de zogenaamde TNRC-methodiek (Trap, Neuter, Return, Care). Deze methode blijkt effectiever en diervriendelijker dan het bejagen van zogenaamde verwilderde katten, wat in Nederland alleen nog in Fryslân toegestaan is.

Kat in Nood levert met haar activiteiten een substantiële bijdrage aan het voorkomen en verminderen van maatschappelijke problemen en het daarmee gepaard gaande dierenleed. En dat zonder enige vorm van steun van de gemeentelijke en provinciale overheden.

Mensen met een laag inkomen kunnen bij Kat in Nood naast de sterilisatie en/of castratie van hun katten ook terecht voor overige noodzakelijke operaties en dierenartsconsulten. Via Kat in Nood zijn in 2023 ca. 2.500 dieren geneutraliseerd. Via Kat in Nood wordt effectieve en betaalbare zorg verleend. Je zou toch zeggen dat deze vorm van “minimabeleid” voor de verantwoordelijke overheden aanleiding zou moeten zijn om deze stichting van meer structurele financiële ondersteuning te voorzien. Waar mogelijk, zullen wij binnen Provinciale Staten aandacht blijven vragen voor de activiteiten van Kat in Nood en de andere in Fryslân werkzame particuliere opvangcentra voor dieren.

Via de website van de stichting https://www.katinnood.nl/ is meer informatie te verkrijgen over de activiteiten van Kat in Nood en de wijze waarop belangstellenden op afstand één of meer katten kunnen adopteren.

Gerelateerd nieuws

Werkbezoek Natuurcoöperatie Baarderadeel

Menno Brouwer, Marga van den Ham, Els van Vliet en Frederique Kosse van onze Statenfractie waren op bezoek bij Natuurcoöperat...

Lees verder

Werk mee aan oplossing watercrisis!

Els van Vliet en Frederique Kosse van onze Statenfractie waren bij de lezing over de watercrisis van professor Cees Buisman (...

Lees verder