Stroperij van wolven in Nederland en ook in Fryslân?


5 februari 2025

Volgens recente mediaberichten is een kwart van de geregistreerde wolven in Nederland verdwenen, zonder dat hiervoor een natuurlijke verklaring is te vinden. Experts vermoeden dat illegale praktijken zoals stroperij hier een rol in spelen. De Statenfracties van de Partij voor de Dieren, GrienLinks en SP willen van het college van Gedeputeerde Staten via schriftelijke vragen weten of er in de provincie Fryslân ook sprake is van deze illegale praktijken.

Wolven hebben in Nederland een beschermde status onder de Habitatrichtlijn (1992) en het Verdrag van Bern (1979), waardoor het overheidsbeleid erop gericht moet zijn deze   bescherming te bieden. In lijn met de Europese wetgeving mogen wolven zelf bepalen waar zij zich vestigen De overheid mag dus geen wolvenvrije gebieden aanwijzen en wolven mogen niet verstoord, verjaagd of gedood worden.  Helaas wordt er in Nederland steeds vaker melding gemaakt van wolven die zonder natuurlijke verklaring. Dit zijn illegale praktijken.

Stroperij van beschermde dieren is strafbaar en kan leiden tot een gevangenisstraf van maximaal drie jaar of een boete van maximaal 21.750 euro. Volgens wildlife crime-specialist Pauline Verheij neemt het aantal meldingen van wolvenstroperij de laatste jaren toe.

De Statenfracties van de Partij voor de Dieren, GrienLinks en SP willen middels schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten of er ook in de Provincie Fryslân wolven zijn verdwenen zonder natuurlijke verklaring en welke concrete stappen GS gaat ondernemen om vast te stellen of deze verdwijningen het gevolg zijn van illegale praktijken zoals stroperij. Ook willen de Statenfractie weten of het College bereid is om de regierol te nemen om polarisatie in het debat over wolven tegen te gaan. 

Menno Brouwer, Statenlid Partij voor de Dieren, namens de drie Statenfracties: “De Provincie Fryslân moet daadkrachtig optreden tegen stroperij en andere illegale praktijken die het welzijn van beschermde diersoorten in gevaar brengen. Een eerste stap is een halt toeroepen aan de polarisatie in het wolvendebat. Beleid moet je baseren op feiten en niet op fabeltjes.”

 

 

 

Gerelateerd nieuws

Lezing Prof. Theunis Piersma

Frederique Kosse was bij de lezing over de vogeltrek door prof. Theunis Piersma en drs. Tjibbe Stelwagen in Campus Fryslân. W...

Lees verder

Rechtszitting damherten

Vandaag was de rechtszitting over het afschieten van damherten bij Oranjewoud. Onze fractieondersteuner Sophie Thasing was da...

Lees verder