Verzet tegen vergisting slacht­afval


30 november 2023

Woensdag jl. was er in het gemeentehuis van Tytsjerkesteradiel een drukbezochte informatiebijeenkomst voor raadsleden, belanghebbenden en andere geïnteresseerden over de plannen van Sonac Burgum voor de realisatie van een biovergister als groengasinstallatie. Met deze biovergister wil Sonac verschillende reststromen (voornamelijk dierlijke slachtbijproducten) gebruiken om groen gas te produceren.

Op de bijeenkomst spraken onder meer verschillende inwoners, GGD, Sonac, de GGD en de FUMO.

Om het plan mogelijk te maken, heeft Sonac Burgum een aanvraag omgevingsvergunning ingediend. Deze aanvraag is op 25 april 2023 ingediend bij de Provincie Fryslân, omdat het -gezien de activiteiten- een provinciale inrichting betreft. De provincie is daarmee het bevoegd gezag en neemt het besluit over het verlenen van de omgevingsvergunning en voert de vereiste afwijkingsprocedure. De gemeenteraad heeft de mogelijkheid om wel of niet een benodigde verklaring van geen bedenkingen af te geven. Daarnaast dient de raad een besluit te nemen over het afwijken van het van kracht zijnde bestemmingsplan.

Wat vindt de PvdD ervan?

  • Allereerst is energie uit biomassa discutabel en achterhaald. Het Rijk is daar inmiddels ook achter. De Rijkssubsidie voor houtige biomassa wordt afgebouwd.
  • Onduidelijk is wat precies uit de schoorsteen komt, hoe giftig de uitstoot is en in welke hoeveelheden.
  • De lozingen op het afvalwater roept vragen op.
  • Een ruime compensatie van de voor de planrealisatie benodigde bomenkap is niet meegenomen.
  • Vele duizenden vrachtbewegingen zijn nodig voor de verwerking van de jaarlijkse 140.000 ton extra dierlijke producten.
  • Een brede Milieu Effect Rapportage (MER) dient de grondslag te zijn voor een definitief besluit over dit plan. Bij twijfel niet inhalen, veiligheid voor de inwoners dient voorop te staan.

Gerelateerd nieuws

Rede fan Fryslân

De rede van Fryslân is ook dit jaar weer uitgesproken in ons Provinciehuis en wij waren erbij. De eer ging dit jaar naar Fran...

Lees verder

Samen = veel sterker

De Statenfractie Partij voor de Dieren Groningen bezocht deze week onze Statenfractie in Leuuwarden. Doel: nadere kennismakin...

Lees verder