Worku­mer­waard: verboden voor mensen


20 juni 2023

Resultaat: een uniek natuurgebied langs het IJsselmeer met schelpenbanken en ondiepe poeltjes met daarachter natte, onbemeste graslanden. Het gebied is ideaal voor vogels als de kluut, grutto en visdiefje en voor planten als de rietorchis, aardbeiklaver en zilte zegge. Kortom, de Workumerwaard is een weidevogelparel.


Op uitnodiging van de Friese Groene Organisaties mochten wij even een kijkje nemen in het gebied. De Workumerwaard is illustratief voor wat er allemaal al bereikt is – veel – én voor wat er nog nodig is om natuur te herstellen en landschap te behouden: vergroten en verbinden van gebieden.


Ons bezoek bevestigt wat wij al weten: er zijn veel boeren met een passie voor natuur, weidevogels en natuurinclusieve landbouw. Hun werk voor behoud, herstel en beheer van natuur moet (beter) beloond en gewaardeerd worden.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Wildaanrijdingen voorkomen - bijeenkomst Dierenbescherming

In Nederland gaan duizenden dieren dood door het verkeer. Jaarlijks ongeveer 25.000 aanrijdingen met grootwild en naar schatt...

Lees verder

Meten = Weten

Het burgerinitiatief Meten=Weten houdt zich bezig met onderzoek naar pesticiden in de bloementeelt. De uitkomst is geen verra...

Lees verder