Monde­linge vragen ganzen­schade gras­over­schot


Indiendatum: sep. 2017

De Leeuwarder Courant publiceerde op 24 augustus 2017 een artikel onder de kop: ”Overal spat het gras de grond uit.” Uit het artikel blijkt dat er in de melkveehouderij een overvloed aan gras is als gevolg van onder andere een langer groeiseizoen en uitgedunde veestapels als gevolg van de fosfaat-maatregelen. Uit het artikel blijkt dat er ook vorig jaar erg veel gras is geoogst. Volgens het artikel puilen de kuilplaten op de erven uit. Een geciteerde loonwerker zegt: Natuurgras, boerengras, niemand geeft er nog wat voor. “De merk is mear as fersêde”.

Naar aanleiding van genoemde artikel hebben wij de volgende vragen:

1. Kan het college bevestigen dat er in de melkveehouderij als gevolg van de in het artikel genoemde oorzaken een fors overschot aan gras is?

2. Kan het college bevestigen dat dit overtollig gras vanwege een verzadigde markt nauwelijks meer waarde heeft?

3. In het kader van de Friese schaderegeling ganzen krijgen boeren van wie het gras door ganzen is opgegeten een schadevergoeding. Kan het college bevestigen dat deze schadevergoeding afgelopen juli met 3 eurocent per kilo omhoog is gegaan?

4. Kan het college uitleggen waarom het schadebedrag per eenheid gras stijgt terwijl gras in de markt nauwelijks iets waard is?

5. Is het college bereid na te gaan of de huidige berekeningsregels voor het vaststellen van de ganzenschade nog wel adequaat zijn? Zo ja, wat denkt het college hieraan te gaan doen en binnen welke termijn? Zo nee, hoe rechtvaardigt het college dan deze systematiek aan de belastingbetaler?

6. Het blijkt dat er boeren zijn die kampen met een grasoverschot, terwijl er tegelijkertijd boeren zijn die gras tekort komen. Is het college bereid om de boeren aan te sporen tot solidariteit en te faciliteren bij het opzetten van een onderling ruilsysteem teneinde de provinciale vergoeding voor geleden grasschade te reduceren of zelfs tot nul terug te brengen?

7. Bij het vergoeden van de ganzenschade gaat het vooral om de financiële schade. Nu deze schade gelet op de extreem lage grasprijs in de markt het nulpunt nadert rijst de vraag of het onlangs aangenomen plan van aanpak schadebestrijding nog wel nodig is. Zo ja, kunt u dan uitleggen waarom? Zo nee, bent u bereid dit schadebestrijdingsplan ter intrekking voor te leggen aan de staten?

Interessant voor jou

Mondelinge vragen gentechvrije melk

Lees verder

Vragen over controle op veehouderij

Lees verder