Monde­linge vragen gentechvrij Fryslân


Indiendatum: sep. 2017

Friesland Campina laat in Fryslân speciale gentechvrije melk produceren voor de Duitse markt. Daarbij gaat het er om dat er geen genetisch gemodificeerd veevoer wordt gebruikt. Friesland Campina geeft aan hiermee in te spelen op de toenemende vraag van Duitse supermarkten die vragen om zuivelproducten die zijn geproduceerd zonder gentechniek. Friesland Campina heeft boeren in de omgeving van Workum gevraagd hier aan mee te werken en geen gentechvoer aan hun melkkoeien te geven. Ook Agrifirm maakte op 1 juni bekend in Nederland gentechvrije voeders aan te gaan bieden. In Duitsland levert het voerbedrijf al langer dit soort voeders.

Een en ander betekent dus dat er gentechsporen zitten in alle andere in Fryslân geproduceerde gangbare melk. Waarom zou er anders speciale gentechvrije melk moeten komen? En als er gentechsporen in de melk zitten, dan zitten deze gentechsporen ook in de mest. En deze mest komt op het land; op en in de Friese bodem.

Dat gen-eiwitten niet volledig afbreken, zoals altijd werd beweerd, blijkt uit bijgevoegde publicaties. Bijvoorbeeld een publicatie in het International Journal of Hygiene and Environmental Health over een onderzoek in Italië, waarbij in 12 procent van de geteste melkproducten genetisch gemanipuleerde soja in de melk was aangetroffen. Genetisch gemanipuleerde genen zijn ook aangetoond in het weefsel van mensen, vissen, schapen en andere (vee-)dieren.

Provinciale Staten hebben zich bij amendement in januari 2014 expliciet uitgesproken tegen genetisch gemodificeerde gewassen op onze Friese akkers en weilanden en uitgesproken dat ze er alles aan zullen doen om Fryslân vrij te houden van gentechgewassen. Doel van dat amendement was om Fryslân gentechvrij te houden. Het lijkt erop dat er via gentechveevoer toch gentechsporen in de bodem terecht komen sinds gentech veevoer aan het menu van melkkoeien is toegevoegd. Immers gen-eiwitten breken niet volledig af, zoals altijd werd beweerd.

Naar aanleiding hiervan hebben wij de volgende vragen:

1) Sinds wanneer wordt er inFryslân gentechvoer aan melkkoeien gegeven?

2) Hoeveel boeren in Fryslân gebruiken gentechvoer voor hun melkkoeien?

3) Is het college bereid het voorzorgsprincipe te hanteren om te voorkomen dat gentech residuen nog langer via de mest op de Friese akkers en weilanden terecht komen? Zo ja, wat is het college voornemens te gaan doen? En op welke termijn rapporteert het collegehierover terug? Zo nee, waarom niet?

4) Is het college bereid te doen wat in haar macht ligt om het gebruik van GMO vrije voeders in de Friese melkveesector te vergroten? acties gaat het college daartoe ondernemen?

Bronnen:

  • Agodi A, Barchitta M, Grillo A, Sciacca S. Detection of genetically modified DNA sequences in milk from the Italian market. Int J Hyg Env Health. 2006;209:81–8. doi:10.1016/j.ijheh.2005.08.005.
  • Sharma R, Damgaard D, Alexander TW, et al. Detection of transgenic and endogenous plant DNA in digesta and tissues of sheep and pigs fed Roundup Ready canola meal. J Agric Food Chem. 2006;54:1699–1709. doi:10.1021/jf052459o.
  • Ran T, Mei L, Lei W, Aihua L, Ru H, Jie S. Detection of transgenic DNA in tilapias (Oreochromis niloticus, GIFT strain) fed genetically modified soybeans (Roundup Ready). Aquac Res. 2009;40:1350–1357.
  • 12.Spisak S, Solymosi N, Ittzes P, et al. Complete genes may pass from food to human blood. PLOS ONE. 2013;8(7):e69805.

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen uitbreiding varkensstal

Lees verder

Mondelinge vragen ganzenschade en grasoverschot

Lees verder