Mondelinge vragen Grienlinks, PvdA, PvdD Gasboring Waddenzee
Indiendatum: 23 okt. 2024
MONDELINGE VRAGEN / VRAGENUURTJE ex artikel 41 Reglement van Orde
Gericht aan Gedeputeerde Staten
Nieuw wetenschappelijk onderzoek vanuit de James Cook Universiteit in Australië toont aan dat bodemdaling door mijnbouw onder de Waddenzee een grote belemmering is voor wadvogels als de scholekster om zich aan te passen aan de drastische gevolgen van zeespiegelstijging door klimaatverandering. Er zijn al drie bekende schadelijke effecten van gaswinning onder de Waddenzee: langdurige bodemdaling onder het Wad in de aangrenzende landbouwgebieden versnelde zeespiegelstijging afwijkende samenstelling van de zeebodem. Daar komt volgens het onderzoek nu een vierde bij. De onderzoekers zien de resultaten uit dit nieuwe onderzoek als een ondersteuning herhaalde waarschuwingen die UNESCO gaf aan de Nederlandse regering om geen enkel winningsplan meer te vergunnen voor mijnbouwactiviteiten onder Werelderfgoed Waddenzee. Dit jaar moet de minister een besluit nemen over de winning van Ternaard. Steeds komen er nieuwe onderzoeken waaruit blijkt dat de effecten groter en groter zijn dan gedacht. Fryslân en het Wad zullen tot in lengte van jaren met de negatieve gevolgen te maken krijgen.
De fracties van GrienLinks en PvdA stellen daarom de volgende vragen:
Vragen 1. Worden de resultaten van het nieuwe onderzoek bij de vergunningverlening voor de gaswinning Ternaard betrokken? Zo nee, is GS bereid er bij de minister met spoed (gezien de korte termijn waarbij een besluit moet worden genomen) bereid erop aan te dringen dit alsnog te doen?
Is GS bereid om dit nieuwe onderzoek met spoed onder de aandacht van de wettelijke adviseurs van de minister (TNO, SodM en Mijnraad) te brengen? Wordt dit nieuwe onderzoek ook door de wettelijke adviseurs betrokken bij hun advies over vergunningverlening? Zo nee, is hiermee volgens GS sprake van een zorgvuldige besluitvorming over de vergunningverlening waarbij immers alle beschikbare informatie moet worden betrokken?
Deelt GS de zorgen van verschillende maatschappelijke organisaties dat de
Waddenzee bij vergunningverlening de status van het Unesco werelderfgoed Waddenzee kan verliezen? In het verlengde hiervan, wat zijn de consequenties voor het Wad en de noordelijke regio als de Waddenzee deze status verliest?
1. Worden de resultaten van het nieuwe onderzoek bij de vergunningverlening voor de gaswinning Ternaard betrokken? Zo nee, is GS bereid er bij de minister met spoed (gezien de korte termijn waarbij een besluit moet worden genomen) bereid erop aan te dringen dit alsnog te doen? 2. Is GS bereid om dit nieuwe onderzoek met spoed onder de aandacht van de wettelijke adviseurs van de minister (TNO, SodM en Mijnraad) te brengen? Wordt dit nieuwe onderzoek ook door de wettelijke adviseurs betrokken bij hun advies over vergunningverlening? Zo nee, is hiermee volgens GS sprake van een zorgvuldige besluitvorming over de vergunningverlening waarbij immers alle beschikbare informatie moet worden betrokken? 3. Deelt GS de zorgen van verschillende maatschappelijke organisaties dat de Waddenzee bij vergunningverlening de status van het Unesco werelderfgoed Waddenzee kan verliezen? In het verlengde hiervan, wat zijn de consequenties voor het Wad en de noordelijke regio als de Waddenzee deze status verliest? 4. Gaswinning levert de NAM eenmalig veel geld op en mogelijk ontvangt de regio een eenmalige bijdrage. De effecten voor het ecosysteem van het Wad en bijvoorbeeld verzilting zullen structureel zijn. Is er duidelijkheid hoe groot de financiële compensatie bij vergunningverlening zal zijn en hoe is geborgd dat deze compensatie structureel zal zijn? 5. De gevolgen van schade aan woningen en bedrijven als gevolg van bodemdaling (funderingschade, optredende wateroverlast in kruipruimten, schade aan drainage bij agrarische bedrijven) komen vaak pas na vele jaren en na het beëindigen van de gaswinning aan het licht. Hoe wordt voorzien in het schade nadat de winning is beëindigd en wie draait daarbij voor de kosten op? Is er onderzoek gedaan naar de mogelijke omvang van deze schade? |
Indieners |
GrienLinks, Jochem Knol PvdA, Daan Olivier PvdD, Menno Brouwer SP, Hanneke Goede |
Datum |
23 oktober 2024 |
Interessant voor jou
Mondelinge vragen PvdA, Grienlinks en SP over tweede zoutboorput onder het Wad
Lees verderMondelinge vragen PvdD Grienlinks SP Biodiversiteit
Lees verder