Monde­linge vragen PvdA, Grien­links en SP over tweede zout­boorput onder het Wad


Indiendatum: 23 okt. 2024

MONDELINGE VRAGEN / VRAGENUURTJE ex artikel 41 Reglement van Orde

Gericht

aan

Gedeputeerde Staten

Inleiding Vorige week werd bekend dat de Nederlandse regering heeft besloten geen inbreng te hebben op de Biodiversiteitstop van de Verenigde Naties in Colombia. Volgens de wetenschapper Rotmans is de enorme teruggang van het aantal planten en dieren op onze aarde misschien wel de grootste crisis waar we op aarde mee te maken hebben. In Nederland is sinds 1950 zeventig procent van het aantal plant- en diersoorten verdwenen. Dat maakt onze leefomgeving kwetsbaar en de kans dat ziekten optreden en onze gezondheid aangetast wordt veel en veel groter, maar het zal ook grote economische gevolgen hebben. Die zorg wordt door talloze wetenschappers onderschreven. De inbreng van Nederland was gereed, maar wordt nu dus niet op de VN top ingebracht. Wetenschappers van de WUR roepen op de website “Nature Today” het Kabinet op het Nationale natuurplan (National Biodiversity Strategy and Action Plan) alsnog in te dienen voordat de biodiversiteitstop start. ¹ Volgens deze wetenschappers is de noodzaak voor concrete acties voor natuur hoog: betere bescherming en herstel van natuur is namelijk geen luxe, geen ‘nice to have’. Uitstel van effectief natuurbeheer zal gevolgen hebben voor ons dagelijks leven: voor onze gezondheid, voor de economie, voor wat we eten. Het ene na het andere wetenschappelijke rapport wordt daarover opgeleverd. Natuur is de basis van ons bestaan, we zijn er afhankelijk van. Als we niet in staat zijn om de natuur te herstellen, ondergraven we de basis van onze samenleving. Het Aktieplan inleveren is slechts de eerste stap op weg naar een leefbare planeet, maar wel een noodzakelijke stap.

De Statenfracties van de PvdD en GrienLinks hebben daarover de volgende vragen:

Vragen

1. Is GS het met onze fracties eens dat de teruggang van het aantal plant- en diersoortenernstige gevolgen heeft voor onze volksgezondheid, de voedselvoorziening, de toekomstvan veel bedrijven en onze natuur?

2. De Biodiversiteitstop is inmiddels op 21 oktober jl. gestart, naar verwachting zonder Nederlandse inbreng. Is GS bereid om zowel afzonderlijk als in IPO verband aan het Kabinet, de zorgen over te brengen dat de Nederlandse inbreng op de VN-conferentie achterwege is gebleven en ervoor te pleiten dat ook dit kabinet zich blijft inzetten voor het voorkomen van de verdere teruggang en het herstel van biodiversiteit?

3. Welke gevolgen heeft het gebrek aan ambitie van het kabinet voor het voorkomen van
de verdere teruggang en het herstel van biodiversiteit in Fryslan? Is GS bereid die
gevolgen voor Fryslân in beeld te brengen (in de uitgestelde beleidsnotitie Herijking
Herstelprogramma Biodiversiteit) en aan te geven of en zo ja, welke aanvullende maatregelen nodig zijn.

¹ Nature Today | Kabinet, dien ‘ons’ nationale natuurplan in voordat de nieuwe
Biodiversiteitstop start!

Indieners:
PvdA, Daan Olivier,
PvdD, Menno Brouwer
GrienLinks, Jochem Knol
SP, Hanneke Goede

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen Grondslagen vergoeding wolvenschade

Lees verder

Mondelinge vragen Grienlinks, PvdA, PvdD Gasboring Waddenzee

Lees verder