Vragen over ganzenjachtreizen
Indiendatum: dec. 2015
Onlangs is gebleken dat Amerikaanse en Servische reisbureaus trofeejachten aanbieden voor grof geld om zoveel mogelijk ganzen en andere “trofeesoorten” af te schieten in Nederland. Berichten hierover verschenen in de Leeuwarder Courant[1] en Trouw[2]. Het betreft in ieder geval reisbureaus GetDuck.com[3] en Safari international[4]. Jagers uit de hele wereld worden gelokt met foto’s van stuitende aantallen dode ganzen en zeldzame trofeeën die de jagers in het vooruitzicht worden gesteld als hij of zij ook komt jagen in Nederland.
Trofeejacht in het buitenland heeft tot veel maatschappelijke verontwaardiging geleid. Zo werd er wereldwijd afschuw uitgesproken over het doden van de leeuw Cecil in Zimbabwe door een Amerikaanse trofeejager. De Tweede Kamer nam onlangs de motie Thieme/Heerema aan om de import van jachttrofeeën tegen te gaan.
- Is het college bekend met de berichtgeving en de aanbiedingen van de reisbureaus en heeft zij onderzocht of deze reizen ook in Fryslân worden georganiseerd? Zo ja, wat was hiervan de uitkomst?
- Is er in Fryslân gejaagd door mensen die via deze reisbureaus een jachtreis naar Nederland hebben geboekt? Zo ja, om hoeveel mensen gaat het?
- Is het juist dat deze reizen in Fryslân alleen mogelijk zijn met de ontheffingen van de provincie?
- Vindt u het wenselijk dat trofeejagers tegen betaling beschermde dieren komen doodschieten? Zo ja, waarom?
- Is het waar dat bij het gebruik van de ontheffingen die de provincie verstrekt aan de faunabeheereenheid vier (trofee-)jagers mee mogen schieten?
- Is de faunabeheereenheid mogelijk op andere wijze betrokken bij de bovengenoemde jachtpraktijken, en zo ja op welke wijze?
- Bent u bereid om alle ontheffingen zodanig aan te passen dat trofeejacht onmogelijk wordt gemaakt in Fryslân? Zo ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet?
- Bent u bereid via de Faunabeheereenheid te regelen dat jagers die hieraan meewerken uit te sluiten van ontheffingen? Zo ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet?
Partij voor de Dieren, Rinie van der Zanden
23 december 2015
ANTWOORDEN
Geachte mevrouw Van der Zanden,
Uw schriftelijke vragen op grond van artikel 39 van het Reglement van Orde, ontvangen op 23 december 2015, beantwoorden wij als volgt.
Inleiding:
Onlangs is gebleken dat Amerikaanse en Servische reisbureaus trofeejachten aanbieden voor grof geld om zoveel mogelijk ganzen en andere “trofeesoorten” af te schieten in Nederland. Berichten hierover verschenen in de Leeuwarder Courant[1] en Trouw[21. Het betreft in ieder geval reisbureaus GetDuck.com[3] en Safari international[4]. Jagers uit de hele wereld worden gelokt met foto’s van stuitende aantallen dode ganzen en zeldzame trofeeën die de jagers in het vooruitzicht worden gesteld als hij of zij ook komt jagen in Nederland. Trofeejacht in het buitenland heeft tot veel maatschappelijke verontwaardiging geleid. Zo werd er wereldwijd afschuw uitgesproken over het doden van de leeuw Cecil in Zimbabwe door een Amerikaanse trofeejager. De Tweede Kamer nam onlangs de motie Thieme/Heerema aan om de import van jachttrofeeën tegen te gaan.
Naar aanleiding hiervan:
Alvorens wij de vragen beantwoorden willen wij graag naar aanleiding van de bovenstaande inleiding het volgende opmerken. Onder trofeeënjacht wordt algemeen verstaan dat men, enkel vanwege de bijzonderheid, een dier wil vangen of doden. Met het doel om, bijvoorbeeld, de huid of het gewei te bemachtigen.
Voor ganzen in Friesland geldt dit niet. Deze soorten zijn niet aangewezen als ‘bejaagbare soort’. Alleen in geval van preventie of beperking van schade aan de landbouw mogen ganzen — onder strikte voorwaarden van een ontheffing of via de verordening schadebestrijding dieren 2016— worden geschoten. Derhalve is trofeeënjacht zoals bovenstaand geschetst niet aan de orde.
Vraag 1:
Is het college bekend met de berichtgeving en de aanbiedingen van de reisbureaus en heeft zij onderzocht of deze reizen ook in Fryslân worden georganiseerd? Zo ja, wat was hiervan de uitkomst?
Antwoord vraag 1:
Ja, wij zijn bekend met de berichtgeving en de aanbiedingen van de jachtreisbureaus via het internet. Wij hebben naar aanleiding van het bericht in de Leeuwarder Courant nagegaan of bekend is dat ook in Fryslân dit type georganiseerde reizen plaatsvinden. Wij hebben geen aanwijzingen gevonden dat dit ook specifiek in Fryslân plaatsvindt. Momenteel zijn de websites niet meer bereikbaar vanuit Nederland. Wel staan op Instagram nog foto’s van reizen door Getducks.com.
Vraag 2:
Is er in Fryslân gejaagd door mensen die via deze reisbureaus een jachtreis naar Nederland hebben geboekt? Zo ja, om hoeveel mensen gaat het?
Antwoord vraag 2:
Nee, de jacht op ganzen is in Nederland niet toegestaan. Het is wel mogelijk dat men als gastjager uit het buitenland op incidentele basis bij het beheer van ganzen betrokken is, maar wij hebben geen concrete aanwijzingen dat zij via genoemde reisbureau’s in Fryslân actief zijn geweest.
Vraag 3:
Is het juist dat deze reizen in Fryslân alleen mogelijk zijn met de ontheffingen van de provincie?
Antwoord vraag 3:
Nee, de toestemming voor buitenlandse jagers om in Nederland te jagen of schade te bestrijden is gebaseerd op een door de desbetreffende regionale politie-eenheid af te geven logeerakte. Het doden van ganzen in het kader van schadebestrijding kan in Fryslân op grond van een landelijke- of provinciale vrijstelling of via een ontheffing. Wanneer wordt geschoten op basis van de aan de faunabeheereenheid verleende ontheffing of provinciale vrijstelling, dan gelden voor de gastjagers uiteraard ook de daarin opgenomen voorschriften.
Vraag 4:
Vindt u het wenselijk dat trofeejagers tegen betaling beschermde dieren komen doodschieten? Zo ja, waarom?
Antwoord vraag 4:
Zoals uit de inleiding volgt is dit niet aan de orde. De betreffende ganzensoorten kunnen onder strikte voorwaarden worden geschoten in het kader van bestrijding of preventie van schade aan de landbouw. Dit wordt uitgevoerd door jagers die beschikken over een machtiging en voor zover zij gerechtigd zijn op de betreffende percelen schadebestrijding toe te passen. Het staat hen daarbij vrij om een andere (gast)aktehouder uit te nodigen om hen daarbij bij te staan. Het doden van ganzen moet daarbij gericht zijn op schadebestrijding en beheer en niet op het verzamelen van trofeeën.
Vraag 5:
Is het waar dat bij het gebruik van de ontheffingen die de provincie verstrekt aan de faunabeheereenheid vier (trofee-)jagers mee mogen schieten?
Antwoord op vraag 5:
Nee, in de aan de faunabeheereenheid verleende ontheffingen voor de verschillende soorten zomerganzen, staat het volgende voorschrift ‘Van de in de ontheffing voor afschot genoemde bevoegdheden mag mede gebruik worden gemaakt door ten hoogste twee jachtaktehouders, mits ze in gezelschap zijn van de jachtaktehouder aan wie toestemming is verleend voor het gebruik van de ontheffing’. Voor de winterganzen is geen ontheffing van toepassing, maar geldt de provinciale vrijstelling op grond van de Verordening schadebestrijding 2015. Op grond van deze verordening mag in gezelschap van de vrijstelling sgebruiker per oppervlakte beteeld gewas tot 25 hectare ten hoogste 2 andere jachtaktehouders gebruik maken van de in artikel 1, lid 1, genoemde bevoegdheden. Voor elke 25 hectare dat de oppervlakte groter is mogen 3 extra jachtaktehouders worden ingezet.
Vraag 6:
Is de faunabeheereenheid mogelijk op andere wijze betrokken bij de bovengenoemde jachtpraktijken, en zoja op welke wijze?
Antwoord op vraag 6:
Nee. De Faunabeheereenheid is niet betrokken bij de betaalde jacht. De Faunabeheer eenheid heeft alleen de taak om de aan hen verleende ontheffingen uit te voeren.
Vraag 7:
Bent u bereid om alle ontheffingen zodanig aan te passen dat trofeejacht onmogelijk wordt gemaakt in Fîyslân? Zo ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet?
Antwoord op vraag 7:
Nee, wij zijn hier niet toe bereid, omdat wij geen problemen hebben geconstateerd bij de uitvoering van beheer- en schadebestrijding. De aantallen in de ontheffing zijn erop gericht om het beheer- en schadebestrijding op een efficiënte wijze te kunnen uitvoeren, waardoor de schade aan de landbouw beperkt blijft. Er is daarnaast ook niet geconstateerd door de BOA’s Groene Wetgeving van de FUMO dat de voorschriften in de provinciale vrijstelling en de verleende ontheffingen door eventuele gastjagers, niet worden nageleefd.
Vraag 8:
Bent u bereid via de Faunabeheereenheid te regelen dat jagers die hieraan meewerken uit te sluiten van ontheffingen? Zo ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet?
Antwoord op vraag 8:
Nee, juridisch gezien is het niet mogelijk om jagers die geen overtreding begaan uit te sluiten van het gebruik van ontheffingen.
Hoogachtend,
Staten van Fryslân,
Geachte mevrouw Van der Zanden,
Uw schriftelijke vragen op grond van artikel 39 van het Reglement van Orde, ontvangen op 23 december 2015, beantwoorden wij als volgt.
Inleiding: Onlangs is gebleken dat Amerikaanse en Servische reisbureaus trofeejachten aanbieden voor grof geld om zoveel mogelijk ganzen en andere “trofeesoorten” af te schieten in Nederland. Berichten hierover verschenen in de Leeuwarder Courant[1] en Trouw[21. Het betreft in ieder geval reisbureaus GetDuck.com[3] en Safari international[4]. Jagers uit de hele wereld worden gelokt met foto’s van stuitende aantallen dode ganzen en zeldzame trofeeën die de jagers in het vooruitzicht worden gesteld als hij of zij ook komt jagen in Nederland. Trofeejacht in het buitenland heeft tot veel maatschappelijke verontwaardiging geleid. Zo werd er wereldwijd afschuw uitgesproken over het doden van de leeuw Cecil in Zimbabwe door een Amerikaanse trofeejager. De Tweede Kamer nam onlangs de motie Thieme/Heerema aan om de import van jachttrofeeën tegen te gaan.
Naar aanleiding hiervan: Alvorens wij de vragen beantwoorden willen wij graag naar aanleiding van de bovenstaande inleiding het volgende opmerken. Onder trofeeënjacht wordt algemeen verstaan dat men, enkel vanwege de bijzonderheid, een dier wil vangen of doden. Met het doel om, bijvoorbeeld, de huid of het gewei te bemachtigen. Voor ganzen in Friesland geldt dit niet. Deze soorten zijn niet aangewezen als ‘bejaagbare soort’. Alleen in geval van preventie of beperking van schade aan de landbouw mogen ganzen — onder strikte voorwaarden van een ontheffing of via de verordening schadebestrijding dieren 2016— worden geschoten. Derhalve is trofeeënjacht zoals bovenstaand geschetst niet aan de orde.
Vraag 1: Is het college bekend met de berichtgeving en de aanbiedingen van de reisbureaus en heeft zij onderzocht of deze reizen ook in Fryslân worden georganiseerd? Zo ja, wat was hiervan de uitkomst?
Antwoord vraag 1: Ja, wij zijn bekend met de berichtgeving en de aanbiedingen van de jachtreisbureaus via het internet. Wij hebben naar aanleiding van het bericht in de Leeuwarder Courant nagegaan of bekend is dat ook in Fryslân dit type georganiseerde reizen plaatsvinden. Wij hebben geen aanwijzingen gevonden dat dit ook specifiek in Fryslân plaatsvindt. Momenteel zijn de websites niet meer bereikbaar vanuit Nederland. Wel staan op Instagram nog foto’s van reizen door Getducks.com.
Vraag 2: Is er in Fryslân gejaagd door mensen die via deze reisbureaus een jachtreis naar Nederland hebben geboekt? Zo ja, om hoeveel mensen gaat het?
Antwoord vraag 2: Nee, de jacht op ganzen is in Nederland niet toegestaan. Het is wel mogelijk dat men als gastjager uit het buitenland op incidentele basis bij het beheer van ganzen betrokken is, maar wij hebben geen concrete aanwijzingen dat zij via genoemde reisbureaus in Fryslân actief zijn geweest.
Vraag 3: Is het juist dat deze reizen in Fryslân alleen mogelijk zijn met de ontheffingen van de provincie?
Antwoord vraag 3: Nee, de toestemming voor buitenlandse jagers om in Nederland te jagen of schade te bestrijden is gebaseerd op een door de desbetreffende regionale politie-eenheid af te geven logeerakte. Het doden van ganzen in het kader van schadebestrijding kan in Fryslân op grond van een landelijke- of provinciale vrijstelling of via een ontheffing. Wanneer wordt geschoten op basis van de aan de faunabeheereenheid verleende ontheffing of provinciale vrijstelling, dan gelden voor de gastjagers uiteraard ook de daarin opgenomen voorschriften.
Vraag 4: Vindt u het wenselijk dat trofeejagers tegen betaling beschermde dieren komen doodschieten? Zo ja, waarom?
Antwoord vraag 4: Zoals uit de inleiding volgt is dit niet aan de orde. De betreffende ganzensoorten kunnen onder strikte voorwaarden worden geschoten in het kader van bestrijding of preventie van schade aan de landbouw. Dit wordt uitgevoerd door jagers die beschikken over een machtiging en voor zover zij gerechtigd zijn op de betreffende percelen schadebestrijding toe te passen. Het staat hen daarbij vrij om een andere (gast)aktehouder uit te nodigen om hen daarbij bij te staan. Het doden van ganzen moet daarbij gericht zijn op schadebestrijding en beheer en niet op het verzamelen van trofeeën.
Vraag 5: Is het waar dat bij het gebruik van de ontheffingen die de provincie verstrekt aan de faunabeheereenheid vier (trofee-)jagers mee mogen schieten?
Antwoord op vraag 5: Nee, in de aan de faunabeheereenheid verleende ontheffingen voor de verschillende soorten zomerganzen, staat het volgende voorschrift ‘Van de in de ontheffing voor afschot genoemde bevoegdheden mag mede gebruik worden gemaakt door ten hoogste twee jachtaktehouders, mits ze in gezelschap zijn van de jachtaktehouder aan wie toestemming is verleend voor het gebruik van de ontheffing’. Voor de winterganzen is geen ontheffing van toepassing, maar geldt de provinciale vrijstelling op grond van de Verordening schadebestrijding 2015. Op grond van deze verordening mag in gezelschap van de vrijstelling gebruiker per oppervlakte beteeld gewas tot 25 hectare ten hoogste 2 andere jachtaktehouders gebruik maken van de in artikel 1, lid 1, genoemde bevoegdheden. Voor elke 25 hectare dat de oppervlakte groter is mogen 3 extra jachtaktehouders worden ingezet.
Vraag 6: Is de faunabeheereenheid mogelijk op andere wijze betrokken bij de bovengenoemde jachtpraktijken, en zo ja, op welke wijze?
Antwoord op vraag 6: Nee. De Faunabeheereenheid is niet betrokken bij de betaalde jacht. De Faunabeheer eenheid heeft alleen de taak om de aan hen verleende ontheffingen uit te voeren.
Vraag 7: Bent u bereid om alle ontheffingen zodanig aan te passen dat trofeejacht onmogelijk wordt gemaakt in Fryslân? Zo ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet?
Antwoord op vraag 7: Nee, wij zijn hier niet toe bereid, omdat wij geen problemen hebben geconstateerd bij de uitvoering van beheer- en schadebestrijding. De aantallen in de ontheffing zijn erop gericht om het beheer- en schadebestrijding op een efficiënte wijze te kunnen uitvoeren, waardoor de schade aan de landbouw beperkt blijft. Er is daarnaast ook niet geconstateerd door de BOA’s Groene Wetgeving van de FUMO dat de voorschriften in de provinciale vrijstelling en de verleende ontheffingen door eventuele gastjagers, niet worden nageleefd.
Vraag 8: Bent u bereid via de Faunabeheereenheid te regelen dat jagers die hieraan meewerken uit te sluiten van ontheffingen? Zo ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet?
Antwoord op vraag 8: Nee, juridisch gezien is het niet mogelijk om jagers die geen overtreding begaan uit te sluiten van het gebruik van ontheffingen.
Hoogachtend, Staten van Fryslân
Interessant voor jou
Vragen over kattenjacht
Lees verderVragen over zwanenjacht
Lees verder