vragen over thermisch gerei­nigde grond (TGG)


Indiendatum: 6 mei 2021

SCHRIFTELIJKE VRAGEN, ex artikel 42 Reglement van Orde

Gericht aan

GS

Inleidende toelichting

EenVandaag berichtte op 2 maart 2021 over thermisch gereinigde grond (TGG), gebruikt bij werkzaamheden aan een dijk, die vervuild was. Er bleken hoge waarden aan zouten, chloride, sulfaat, zware metalen, benzeen en GenX in te zitten. De opruimkosten zijn zo’n 32 miljoen. Zie het artikel hier: 32 miljoen aan opruimkosten en mogelijk dode kalveren, omdat 'thermisch gereinigde grond' toch niet schoon was - EenVandaag (avrotros.nl). eenzelfde set vragen zullen wij stellen aan het DB van het Wetterskip.

Vragen

  1. Is/wordt bij werkzaamheden van/voor de provincie gebruik gemaakt van TGG en, zo ja, is bij u, dan wel de FUMO, bekend waar TGG in onze provincie verwerkt is en waarvandaan deze grondstromen afkomstig zijn? Kunt u uw antwoord toelichten?

Indien het antwoord op de vorige vraag bevestigend is, hebben wij ook de volgende vragen:

  1. Is bekend of hierbij sprake is van vervuiling? Zo ja, waaruit bestaat die vervuiling? Zo nee, bent u bereid de desbetreffende grond te laten onderzoeken?
  2. Is bekend welke schade is ontstaan aan grondwater, bodem, etc? Zo ja, hoeveel? Zo nee, gaat u dat dan nader onderzoeken ?
  3. Is bekend wat de opruimkosten zijn en wie deze moet betalen? Zo ja, wie? Is daarvoor een regeling getroffen of zijn partijen aansprakelijk gesteld? Zo nee, wanneer is dit wel bekend?
  4. Hoe ver zijn de opruimwerkzaamheden gevorderd en wat is de verdere planning hiervoor?
  5. Kan er, voordat de opruimwerkzaamheden geheel zijn uitgevoerd, nadere schade ontstaan? Zo ja, welke en is dit reden de werkzaamheden sneller uit te voeren? Zo nee, waarom niet?
  6. Ziet u reden te stoppen met het gebruik van TGG? Zo nee, waarom niet? Zo ja, per wanneer?

Indiener

PvdD, Menno Brouwer

GrienLinks, Jochem Knol

Datum

6 mei 2021

Geachte heren Brouwer en Knol,

Op uw schriftelijke vragen op grond van artikel 42 van het Reglement van Orde, binnengekomen op 6 mei 2021, hebt u op 25 mei jl. een uitstelbrief voor de beantwoording gekregen. Wij beantwoorden ze nu als volgt.

Uw inleiding:

Eenvandaag berichtte op 2 maart 2021 over thermisch gereinigde grond (TGG), gebruikt bij werkzaamheden aan een dijk, die vervuild was. Er bleken hoge waarden aan zouten, chloride, sulfaat, zware metalen, benzeen en GenX in te zitten. De opruimkosten zijn zo'n 32 miljoen. Zie het artikel hier: 32 miljoen aan opruimkosten en mogelijk dode kalveren, omdat 'thermisch gereinigde grond' toch niet schoon was - EenVandaag (avrotros.nl). eenzelfde set vragen zullen wij stellen aan het DB van het Wetterskip.

Vraag 1:

Is/wordt bij werkzaamheden van/voor de provincie gebruik gemaakt van TGG en, zo ja, is bij u, dan we/ de FUMO, bekend waar TGG in onze provincie verwerkt is en waarvandaan deze grondstromen afkomstig zijn? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord vraag 1:

Naar aanleiding van uw vraag hebben wij intern onderzoek verricht en navraag gedaan bij de FUMO. Voor zover wij in het uitgevoerde onderzoek hebben kunnen nagaan is er in provinciale projecten geen thermische gereinigde grond toegepast.

Bij de projecten van de provincie wordt zoveel als mogelijk gewerkt met gesloten grondbalansen. Daarbij wordt grond die in het project vrijkomt weer ingezet binnen datzelfde project. Indien meer grond nodig is wordt die als dat mogelijk is betrokken uit andere projecten en/of grond/baggerdepots van de provincie, gemeenten, Wetterskip Fryslân. Daarbij wordt naast de gestelde eisen voor de toepassing en milieukundige normen vooral gefocust op het beperken van transportafstanden. Pas in laatste instantie wordt grond 'van buiten' betrokken, waarbij uiteraard de vigerende regelgeving in acht wordt genomen inclusief daarbij behorende controles door bevoegde gezagen en FUMO, en daarnaast eigen toezicht/goedkeuring.

Thermisch gereinigde grond voldoet vaak niet aan de fysische eisen die in de beoogde toepassing noodzakelijk zijn en is daardoor ongeschikt.

Indien het antwoord op de vorige vraag bevestigend is, hebben wij ook de volgende vragen:


Vraag 2:

Is bekend of hierbij sprake is van vervuiling? Zo ja, waaruit bestaat die vervuiling? Zo nee, bent u bereid de desbetreffende grond te laten onderzoeken?

Antwoord vraag 2:

Niet van toepassing

Vraag 3:

Is bekend welke schade is ontstaan aan grondwater, bodem, etc? Zo ja, hoeveel? Zo nee, gaat u dat dan nader onderzoeken?

Antwoord vraag 3:

Niet van toepassing

Vraag 4:

Is bekend wat de opruimkosten zijn en wie deze moet betalen? Zo ja, wie? Is daarvoor een regeling getroffen of zijn partijen aansprakelijk gesteld? Zo nee, wanneer is dit wel bekend?

Antwoord vraag 4:

Niet van toepassing

Vraag 5:

Hoe ver zijn de opruimwerkzaamheden gevorderd en wat is de verdere planning hiervoor?

Antwoord vraag 5:

Niet van toepassing

Vraag 6:

Kan er, voordat de opruimwerkzaamheden geheel zijn uitgevoerd, nadere schade ontstaan? Zo ja, welke en is dit reden de werkzaamheden sneller uit te voeren? Zo nee, waarom niet?

Antwoord vraag 6:

Niet van toepassing

Vraag 7:

Ziet u reden te stoppen met het gebruik van TGG? Zo nee, waarom niet? Zo ja, per wanneer?

Antwoord vraag 7:

Niet van toepassing

Hoogachtend,


College van Gedeputeerde Staten Fryslân

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen bestuurscrisis FBE

Lees verder

Vragen over mestvergister Dairy Campus

Lees verder