Inbreng bij beleids­brief Europa


21 mei 2020

In de beleidsbrief staat dat de projecten die Fryslan nastreeft vooral toegespitst dienen te worden binnen de speerpunten watertechnologie, circulaire economie, natuurinclusieve landbouw en de maritieme sector. Met deze speerpunten wil GS de brede welvaart in Fryslan vergroten, zoals beschreven in het bestuursakkoord. Een onderdeel van die brede welvaart* die GS nastreeft is ook klimaat en energie.

GS heeft er echter voor gekozen om klimaat en energie niet als speerpunt op te nemen in deze beleidsbrief. Wij vinden dat merkwaardig. Zeker omdat Europa €1000 miljard uittrekt om tot 2030 55% minder CO2 uitstoot te bewerkstelligen. Hier niet doelbewust in meeliften lijkt ons een gemiste kans.

Nu komt verduurzaming wel terug binnen de andere pijler van de beleidsbrief, maar het staat niet specifiek als hoofddoel benoemd. Dan is er ook een kans dat het doel van de provincie – om 130 mln. aan gelden voor projecten binnen te halen – misschien wel wordt gehaald, maar dat binnen het concept van Brede Welvaart dit geld op gaat aan andere doelen dan de energietransitie. Wij vinden dat niet evenredig aan het belang van de energietransitie. De energietransitie is wat ons betreft een van de grootste uitdagingen van deze decennia en daarom zou het stimuleren en versnellen hiervan ook binnen de kaders van de beleidsbrief Europa een hoofdprioriteit moeten zijn.

Of ziet u kans langs een andere weg een graantje mee te pikken van die € 1000 miljard Europese gelden? Graag een reactie

In een recente brief heeft GS laten weten te stoppen met de plannen voor een waterstofbus. Liggen er misschien ook kansen om alsnog busvervoer op basis van waterstof te stimuleren met steun van Europese gelden? Graag een reactie.

Voor zowel duurzame energie als biodiversiteit zien wij nog teveel dat GS kiest voor een stimulerende en faciliterende rol. Wij vinden dat de provincie op deze thema’s beslist ook voortvarend de voorlopers rol zou kunnen en moeten oppakken.

U stelt in de beleidsbrief dat Fryslân op het vlak van natuurinclusieve landbouw een leidende positie wil innemen. Ook noemt u bij de beantwoording van onze technische vragen dat biodiversiteit niet is meegenomen als speerpunt binnen deze beleidsbrief, omdat dit onderwerp binnen de Green Deal natuurinclusieve landbouw nader wordt uitgewerkt.

Kan de gedeputeerde op korte termijn een overzicht geven van de stand van zaken en vorderingen bij deze Green Deal?

Interessant voor jou

Inbreng bij initiatiefvoorstel dierenwelzijn 1e termijn

Lees verder

Inbreng bij onteigening voor natuur

Lees verder