Inbreng bij motie hitte­stress


28 juni 2023

Voorzitter, snelle ademhaling, schuimbekken, zweten of trillen, coördinatieverlies, onrust, lusteloosheid: het zijn allemaal kenmerken van hittestress bij dieren.

Hittestress treedt op als dieren hun lichaamstemperatuur niet meer onder een bepaalde grens kunnen houden – wat die grens precies is verschilt per diersoort en omstandigheden, maar over het algemeen is er vanaf 21 °C risico kans op het ontstaan van hittestress.

De gevolgen voor het welzijn van dieren zijn aanzienlijk: afname immuniteit en weerstand, bij koeien daling melkgift, achteruitgang gezondheid, benauwdheid en bij ernstige gevallen een vreselijke dood door verstikking[1].

Voorzitter, houders van dieren zijn op grond van artikel 1.6 lid 3 Besluit houders van dieren verplicht om dieren die niet in een gebouw worden gehouden bescherming te bieden tegen slechte weersomstandigheden. En ja, dit is een open norm en er zijn geen vastomlijnde eisen. Maar als je je gezonde of je boerenverstand gebruikt, is het niet zo ingewikkeld: zorg voor natuurlijke schaduw door aanplant van bomen of kunstmatige schaduw door bijvoorbeeld schaduwdoeken[2].

Hittestress is negatief voor dierenwelzijn. Het is aan de provincie om hier haar regierol op te pakken. Voorzitter, ik wil eindigen met een citaat: ‘Onnodig dierenleed móet voorkomen worden. Overigens is dierenleed altijd onnodig.’ Wijze, verstandige woorden, niet van mij maar uitgesproken op 10 november 2022 door de fractievoorzitter van BBB, mevrouw Van der Plas, in de Commissie LNV[3].


Lees de motie hier na.


[1] Momenteel is er beperkt inzicht in sterftegevallen bij dieren die gerelateerd zijn aan hittestress. De minister heeft in de Kamerbrief dierenwelzijn en hitte veehouders opgeroepen om een melding te maken bij de NVWA als men duidelijke aanwijzingen heeft dat dieren door verstikking of door uitval van systemen om het leven zijn gekomen. Dit heeft tot doel inzicht te vergroten, zodat mogelijke oorzaken beter in beeld komen.

[2] Timmerman, M., Reenen, K. van, Holster, H., & Evers, A. (2018). Verkennende studie naar hittestress bij melkvee tijdens weidegang in gematigde klimaatstreken. Wageningen: Wageningen Livestock Research.

[3] Verslag Vaste Commissie Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit 10 november 2022/vastgesteld op 15 december 2022/28 286 nr 1283 Dierenwelzijn.

Interessant voor jou

Inbreng bij mislukte coalitieonderhandelingen BBB, CDA, CU en PvdA

Lees verder

Inbreng bij funderingsschade

Lees verder