Inbreng bij funde­rings­schade


13 juli 2023

Voorzitter,

Het kabinet is gevallen. Dit was niet onvermijdelijk, maar een keuze. Niet een keuze voor échte verandering, maar wéér een keuze voor uitstel. Uitstel om slachtoffers van de Toeslagenaffaire daadwerkelijk te helpen, uitstel van de aanpak van het woningtekort, uitstel van de aanpak van de klimaatcrisis, de landbouwtransitie en natuurherstel. Het motto van het coalitieakkoord van Rutte IV Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst krijgt daarmee wel een heel wrange smaak.

Laten we dit in Fryslân anders doen. Geen uitstel, maar daadkracht! Dat geldt ook voor het probleem van de code rood gevallen in de Groote Veenpolder. Het voorstel van het College is wat de fracties van Partij voor de Dieren, GrienLinks, D66 en SP niet afdoende. Daarom dienen deze fracties een motie in die voor de code-roodgevallen, naar wij verwachten, daadwerkelijk soelaas te bieden. Het gaat hier om inwoners van wie de huizen ernstige funderingsschade hebben, in sommige gevallen zó ernstig dat er sprake is van onveiligheid of mogelijk zelfs onbewoonbaarheid. In aanvulling op het voorstel van GS, roepen de fracties het college op een ruimhartige maatwerkoplossing voor de code rood gevallen uit te werken, waarbij uitgegaan wordt van een maximum schadebedrag van 500.000 euro, waarover 40% vergoeding wordt gegeven.

Daarnaast dienen wij, samen met de SP, een motie in met de bedoeling om toekomstige schade aan funderingen zo veel mogelijk te voorkomen. Deze motie behelst de opstelling van een plan van aanpak om via maatwerk in 2030 te komen tot een grondwaterstand van 20 tot 40 cm onder het maaiveld, conform het rijksbeleid. Volgens de Partij voor de Dieren is dit wél omzien naar elkaar én dit is wél vooruitkijken naar de toekomst. En ook is dit ruimhartig handelen én wordt daarmee funderingsschade niet afgewenteld op de toekomst, onze inwoners en de samenleving.

En ja, dit kost geld. Maar ook, dit mág geld kosten. Als je oproept tot ruimhartigheid, moet je ook bereid zijn om de portemonnee te trekken. Anders blijft het bij holle retoriek. En als je bestuurt, moet je ook vooruitzien. En last but not least, nietsdoen is zowel juridisch als financieel zeer risicovol.

Voorzitter, eigenlijk is het heel simpel. Twee zaken zijn urgent.

Fryslân moet nú in beweging komen, zowel voor de code-roodgevallen als voor een nieuw beleidskader met betrekking tot de grondwaterstand in het veenweidegebied.

Beide punten zijn in het belang van onze inwoners, die nu en in de toekomst recht hebben op veilig wonen.

Dank u, voorzitter.

Interessant voor jou

Inbreng bij motie hittestress

Lees verder

Inbreng bij Coalitie-akkoord

Lees verder