Artikel 1 Grondwet = kern Nederland


11 oktober 2024

Artikel 1 Grondwet: ‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.’

De tekst staat niets voor niets als eerste in de Grondwet verwoordt de kern van hoe wij in Nederland met elkaar om willen gaan. Want zonder gelijke behandeling en een verbod op discriminatie géén democratische rechtsstaat en géén vrijheid.

Op Coming Out Day was Frederique Kosse bij het symposium Democratie in dialoog: bestrijding van intimidatie en polarisatie in politiek en openbaar bestuur’ in Assen. Anna Louise Schotel (onderzoeker Sociaal Cultureel Planbureau), Kim van Sparrentak (Europarlementariër en co-voorzitter van de LHBTIQ+ Intergroup) en Rabin Baldewsingh (Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme) maakten duidelijk dat onze democratische rechtsstaat steeds meer onder druk komt te staan.

Haat en geweld tegen personen uit de regenbooggemeenschap nemen toe, online en offline. LHBTIQ+-rechten worden steeds minder gerespecteerd en personen uit de regenbooggemeenschap worden buitengesloten. En onze regenbooggemeenschap telt 2,7 miljoen personen, oftewel 18% van alle Nederlandse burgers ouder dan 15 jaar!

Jetta Klijnsma - Commissaris van de Koning in Drenthe - had een heldere boodschap: in een democratische rechtsstaat mag iedereen meedoen; intolerantie, buitensluiten en geweld moet je actief bestrijden met beleid , in woord en daad.

Fryslân is de enige Nederlandse provincie zonder regenboogbeleid. Laten we een voorbeeld nemen aan Drenthe en andere provincies en ook werk maken van artikel 1 Grondwet.

Gerelateerd nieuws

EU- commissaris Dierenwelzijn

Menno Brouwer en Frederique Kosse waren in Brussel bij de European Week of Regions and Cities. Het doel was informatie ophale...

Lees verder