PS- verga­dering over mijn­bouw­ac­ti­vi­teiten, wegblijven Nederland Biodi­ver­si­teitstop, beleids­brief Europa&Duitsland + ontwerp­program. Erfgoed


25 oktober 2024

Afgelopen woensdag was er een PS-vergadering met als belangrijkste onderwerpen mondelinge vragen van de linkse fracties over mijnbouwactiviteiten en het wegblijven van Nederland op de biodiversiteitstop van de Verenigde Naties, de beleidsbrief Europa en Duitsland (amendement Dierenwelzijn) en het ontwerp-programma Erfgoed.

Mondelinge vragen mijnbouwactiviteiten

De Statenfracties van GrienLinks, PvdA, SP en PvdD maken zich zorgen over de verwoestende ecologische effecten van gas- en zoutwinning en, daarmee verband houdend, de mogelijke intrekking van de werelderfgoedstatus van de Waddenzee. De fracties uitten ook hun zorgen over de blijvende ecologische schade door gaswinning. Een eenmalige compensatie van 60 miljoen euro voor mogelijke gaswinning bij Ternaard is volgens de fracties niet meer dan een druppel op de gloeiende plaat. Dit terwijl niet bekend is hoe groot de ecologische schade is die vaak onherstelbaar is. Lees hier onze vragen.

Daarnaast maken de Statenfracties zich grote zorgen over de negatieve gevolgen van zoutwinning voor mens, natuur en milieu in onze provincie. De bewoners bij Wijnaldum worden voor hun gevoel steeds van het kastje naar de muur gestuurd en worden niet gehoord. Op 30 september heeft de Waddenvereniging de provincie een brief gestuurd, waarin grote kritiek wordt geuit op de MER-beoordeling (Milieu Effect Rapportage) die aangeeft dat een uitgebreid onderzoek naar de effecten op het milieu niet nodig is. Sterker nog: de gevolgen voor natuur en milieu zijn helemaal niet meegenomen. Lees hier onze vragen.

Onze fractie zal zich samen met de collega fracties in blijven zetten voor een volledige stop van de mijnbouwactiviteiten, zowel op land als in zee!

Mondelinge vragen PvdD, GrienLinks, SP over wegblijven Nederlandse overheid bij Biodiversiteitstop

De Nederlandse regering vindt het niet nodig om een Nederlandse inbreng te hebben op de biodiversiteitstop die de Verenigde Naties in Colombia organiseert. Daar willen veel landen afspraken maken om de enorme afname van plant- en diersoorten op onze aarde te stoppen. Sinds 1950 is het dat aantal met 70% gedaald. In Nederland zelfs nog meer. We wonen met veel mensen in een klein land en dat vergt nogal wat van onze bodem, het water en de lucht. Het is een ecologische wet dat als je minder soorten hebt de kans op ziekten en plagen toeneemt. Zonder insecten is er geen bestuiving van bloemen meer. Deze Nederlandse regering toont geen enkele belangstelling voor wat groeit en bloeit en doet haar uiterste best om de bescherming van de laatste stukjes kwetsbare natuur in ons land om zeep te brengen. Dat schaadt onze gezondheid en doet geen recht aan onze plicht om ook onze kinderen een kleinkinderen van de overweldigende rijkdom van de natuur te kunnen laten genieten. Het wegblijven van Nederland om internationaal een bijdrage te leveren aan herstel van het aantal plant- en diersoorten is daar weer een verkeerd voorbeeld van.

In antwoord op de vragen van de Statenfracties heeft gedeputeerde De Vries (CU) toegezegd de is de zorgen van de fracties over te brengen aan het kabinet en binnenkort een informerende bijeenkomst voor Provinciale Staten te organiseren en daarmee de staat van de natuur in beeld te brengen. Wordt vervolgd dus.

Beleidsbrief Europa en Duitsland

Provinciale Staten hebben in meerderheid de Friese beleidsbrief Europa en Duitsland en het Ontwerpprogramma Erfgoed aangenomen. Een amendement van onze fractie Beleidsbrief Europa 'Dierenwelzijn, best belangrijk' met het doel om expliciet het thema dierenwelzijn te benoemen in de beleidsbrief werd verworpen door de dominante rechterflank van de Staten. Naast de PvdD stemden PvdA, FNP, GrienLinks, SP, D66 en lijst Jonker voor dit amendement (16 stemmen voor, 26 stemmen tegen). Ook heeft onze fractie een steviger ecologisch beheer met betrekking tot het Waddengebied ingebracht. Een resolutie van het Europees Parlement d.d. 7 juni 2022 over eilanden en cohesiebeleid biedt daarvoor de nodige aanknopingspunten. We zullen ook in Europees verband het belang van dierenwelzijn en dierwaardige huisvesting blijven agenderen.

Gerelateerd nieuws

Artikel 1 Grondwet = kern Nederland

Artikel 1 Grondwet: ‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens ...

Lees verder

Van ding naar dier!

Menno Brouwer en Frederique Kosse waren bij de bijeenkomst ‘realisatie dierwaardige veehouderij’, georganiseerd door de Raad ...

Lees verder