Kunst & voed­sel­co­ö­pe­ratie vóór gentechvrij voedsel


4 februari 2024

Uit onderzoek van het Rathenau Instituut blijkt dat Nederlandse burgers geen versoepeling van regels voor gentechnieken in voedselgewassen wil. Ze twijfelen namelijk over de veiligheid van de CRISPR-CAS technieken op lange termijn. Ook willen ze dat het gebruik van gentechnieken wordt vermeld op voedseletiketten. Dan kunnen burgers namelijk zelf kiezen of ze wel of geen genetisch gemanipuleerd voedsel eten.

Ook Partij voor de Dieren Fryslân wil geen versoepeling van de regels. Gengewassen kunnen namelijk gepateneerd worden en dan kunnen multinationals bepalen wat boeren telen en wat burgers op hun bord krijgen. Helaas gaat het Europees Parlement vóór het versoepelen van gentech-regels stemmen.

Gelukkig wordt er gewerkt aan een uitweg. Frederique Kosse was te gast bij kunstenaar, boerin en eco-activist Claudy Jongstra in haar werkplaats LOADS in Spannum (Fryslân). Claudy Jongstra, Merle Koomans van voedselcoöperatie Odin en wetenschapper Edith Lammerts van Bueren hielden een krachtig pleidooi voor het fonds New Definitions. Het fonds is bedoeld voor gentech- en patentvrije biologisch plantenveredeling, ontwikkeling van sterk en vrij zaaigoed en duurzame biologische voedselproductie.

Wil jij hier meer over weten? Kijk dan op: https://iona.nl/nieuws/lanceri...

Gerelateerd nieuws

Hoog tijd voor groene landbouw!

Onze Statenfractie werkt aan een initiatiefvoorstel groene landbouw in Fryslân. Daarom organiseerden wij samen met SP, GrienL...

Lees verder

Blue Energy bij de Afsluitdijk

Menno Brouwer van onze Statenfractie was bij een lezing over Blue Energy door Jan Post (programmadirecteur Wetsus, campus wat...

Lees verder