Eerst klimaatramp en daarna actie?


2 oktober 2024

In Amersfoort waren bij op werkbezoek bij de Gerrit Hiemstra (Weather Impact) en Arnold Lobbrecht (Hydrologic). Wij kregen uitleg over praktische toepassingen van onderzoek naar klimaatverandering voor waterschappen, de energie- en bouwsector en landbouw. Voorbeelden zijn: slim waterbeheer (HydroNET), verkoeling woningen, ontwikkeling groene daken, optimaal gebruik duurzame energie bij variabel weer, maatregelen tegen verzilting. Zowel Weather Impact als Hydrologic houden zich bezig met klimaatadaptatie: gebruik van slimme oplossingen om de gevolgen van klimaatverandering zo veel mogelijk te beperken.

Klimaatadaptatie is goed, maar klimaatmitigatie is beter: oorzaak aanpakken en dus uitstoot van broeikasgassen verminderen. De deltawerken in Zeeland zijn gebouwd ná de rampzalige overstroming van 1953. Partij voor de Dieren Fryslân kiest voor voorkómen van een klimaatramp in Nederland en de rest van de wereld.

En iedereen kan bijdragen: pak de fiets en reis met openbaar vervoer, eet (meer) plantaardig, vermijd het vliegtuig, bespaar energie, steun milieuorganisaties, recycle en consuminder, isoleer je huis en gebruik groene energie.

Gerelateerd nieuws

Symposium 'Sa kin't ek'

Een avond vol inspiratie en motivatie. Op uitnodiging van de Vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) was de Statenfractie op...

Lees verder

Statenfractie Partij voor de Dieren Fryslân stelt vragen over schadevergoeding aan schapenhouders bij wolvenaanvallen

Wolven staan weer in het middelpunt van de belangstelling, vooral nu ook binnen de Europese context stemmen opgaan om de besc...

Lees verder