Symposium 'Sa kin't ek'


1 oktober 2024

Een avond vol inspiratie en motivatie. Op uitnodiging van de Vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) was de Statenfractie op 1 oktober bij het Symposium ‘Sa kin’t ek’ in De Westereen. Het overgrote deel van de bijna 800 leden, boeren en particulieren, zorgt met (agrarisch) natuur- en landschapsbeheer voor het behoud en de ontwikkeling van dit bijzondere landschap en de boerenlandvogels. Hun visie: aandacht voor biodiversiteit en kringlooplandbouw is van groot belang voor het voortbestaan van de agrarische sector die zorgt voor voedselproductie, werkgelegenheid en de leefbaarheid in het gebied. De vereniging “NFW” is één van de 40 agrarische collectieven aangesloten bij de koepelorganisatie BoerenNatuur.


In een volle zaal begon Marjan Minnesma van Urgenda met de inleiding van deze avond. Landbouw en Klimaat zijn met elkaar verweven. Hoe zou een duurzaam Nederlands landbouw- en voedselsysteem eruit kunnen zien? Landinzicht I grond voor een vruchtbaar gesprek.
Albert van der Ploeg (veehouder&voorzitter NFW) sprak over de uitdagingen waar boeren nu voor staan. Naast klimaatverandering is er het verval van derogatie, politieke onberekenbaarheid, ontwikkelingen in de markt en druk op grond. Moeten en kunnen wij als boeren anticiperen op klimaatverandering.

Marjan Minnesma vertelde over de succesvolle campagne van Urgenda met LTO waarbij ze gangbare/reguliere boeren korting geven op kruidenrijke grasmengsels. Boeren die de grasmengsels gebruiken besparen op kunstmest en gewasbeschermers en dat is natuurlijk goed voor klimaat, stikstof en biodiversiteit. Aan het eind van de avond meldden zich een tal van geïnteresseerden hoe ze mee konden doen.

Ee natuurinclusief landbouwmodel is beter voor klimaat, boeren en milieu. Beter voor de planeet. Dat betekent: natuurherstel, minder dieren en dieren een beter leven geven, schoon water, meer biodiversiteit, meer plantaardig eten, natuurlijke plaagbestrijding d.m.v. strokenteelt. Boeren belonen om goed voor het landschap te zorgen dit kan door bloemrijke akkerlanden, heggen en hagen, gewassen verbouwen voor duurzame bouwmaterialen zoals bv. hennep en vlas.

Alle aanwezigen konden nadien vragen stellen of hun mening geven aan een panel waarin naast Albert Ploeg, Marjan Minnesma o.a. ook Wouter van Dieren( Raad van Advies vereniging NFW, club van Rome en klimaat pionier), en Jan Douwe van der Ploeg (oud-hoogleraar aan de Wageningen University & Research, nauw verbonden met vernieuwende bewegingen in de landbouw en schrijver van het boek “Gesloten vanwege stikstof”) zaten. Er waren mooie dialogen en discussies. Samen op weg naar een toekomstbestendige landbouw!

Gerelateerd nieuws

PS-vergadering over Wijzigingsverordening Omgevingsverordening, concept Friese Energievisie en het Pachtbeleid 2025

Afgelopen woensdag was er een lange PS-vergadering met als belangrijkste bespreekpunten de Wijzigingsverordening Omgevingsver...

Lees verder

Eerst klimaatramp en daarna actie?

In Amersfoort waren bij op werkbezoek bij de Gerrit Hiemstra (Weather Impact) en Arnold Lobbrecht (Hydrologic). Wij kregen ui...

Lees verder