Energie van Thialf


15 september 2023
Provincie Fryslân is aandeelhouder van Thialf. Onze Statenfractie ging daarom op bezoek bij Thialf en we spraken met interim-directeur Minne Dolstra. Thialf is weliswaar van het gas af, maar blijft onvermijdelijk een grootverbruiker van energie. Maar met werkende zonnepanelen zijn er óók kansen op het gebied van duurzaamheid.

Drie jaar geleden moest Thialf de zonnepanelen uitzetten: door de combinatie van het isolatiemateriaal EPS ( polystryreen oftwel ‘piepschuim’) en zonnepanelen kon het ijsstadion geen brandverzekering meer afsluiten. En zonnepanelen waren nu juist nodig om het enorme energieverbruik van het stadion enigszins betaalbaar te houden.

In 2023 zijn de zonnepanelen van Thialf bijna aangepast. Als alles klaar is voldoet het ijsstadion aan de strengste brandveiligheidseisen. De combinatie zonnepanelen met een energiehub – energieopslag in accu’s – zorgt er straks voor dat Thialf op ‘goedkope’ uren stroom kan opslaan en de stroom op ‘dure’ momenten óf zelf kan gebruiken óf kan verkopen. Op termijn en met investeringen kan Thialf zelfs energieneutraal worden.

Zonnepanelen die het ijs van Thialf gaan redden, dat zou mooi zijn. Zeker voor alle toekomstige schaatsliefhebbers.

Gerelateerd nieuws

Recht voor zee!

Onze Statenfractie was op werkbezoek ‘Waddenzee’. We zijn geïnformeerd over projecten, pilots en livings labs van Waddenfonds...

Lees verder

Droge voeten, natte pootjes

Het Hegewiersterfjild tussen Harlingen en Kimswerd is een bijzonder vogelgebied. Vogels zoals de kluut, kneu en kemphaan vind...

Lees verder