Inter­pel­la­tie­debat over brand­brief bezorgde ambte­naren


1 februari 2024

Op 19 december 2023 heeft het college van Gedeputeerde Staten (GS) schriftelijke vragen beantwoord over een brandbrief richting het Kabinet en de Tweede Kamer die ook door enkele ambtenaren van de provincie Fryslân is ondertekend. Meer dan 4500 ambtenaren van Ministeries, Provincies, gemeenten en andere overheidsinstanties maken zich grote zorgen over de trage uitvoering van de aanpak van de klimaat- en ecologische crisis. De ondertekening van deze ‘brandbrief bezorgde ambtenaren’ was niet namens de provincie Fryslân of een andere instantie, maar op persoonlijke titel.

Op verzoek van de linkse oppositie (PvdA, GrienLinks, SP, PvdD en D66) is tijdens de vergadering van Provinciale Staten, d.d. 31 januari, een interpellatiedebat over dit onderwerp gevoerd. De provincie Fryslân blijkt de enige overheidspartij te zijn, die via GS het ondertekenen van deze brandbrief door ambtenaren heeft afgekeurd.

De Statenfracties van PvdA, GrienLinks, PvdD en D66 vinden het belangrijk dat binnen de Provinciale organisatie de grondrechten van ambtenaren gewaarborgd zijn (en blijven). Richtlijnen over hoe ambtenaren in de publiciteit kunnen treden, dienen volgens de indieners in lijn te zijn met de ambtenarenwet en met die van andere overheden. Door de uitspraken van Gedeputeerde Staten in de media is daar twijfel over.

De genoemde fracties tillen zwaar aan het waarborgen van het grondrecht op de vrijheid van meningsuiting voor ambtenaren. De meerderheid van provinciale Staten vond het echter niet nodig om daarover een aparte procedure af te spreken die aansluit op de gebruikelijke werkwijze van medeoverheden en zodoende te borgen dat te allen tijde het hoogste democratische principe, de vrijheid van meningsuiting, gewaarborgd blijft. Een belangrijk weetje voor de kiezer bij de volgende verkiezingen.


Lees onze bijdrage aan dit debat hier na.

Gerelateerd nieuws

Jaarverslag Statenfractie online!

Geen gemakkelijk jaar: 2023. Twee keer verkiezingen en twee keer een ruk naar rechts. Slecht nieuws voor klimaat, natuur en d...

Lees verder

Hoog tijd voor groene landbouw!

Onze Statenfractie werkt aan een initiatiefvoorstel groene landbouw in Fryslân. Daarom organiseerden wij samen met SP, GrienL...

Lees verder