Opinie: Kern­energie is geen oplossing


Klimaat­crisis aanpakken met veran­dering levens­stijl

3 februari 2022

De door mensen veroorzaakte klimaatcrisis is in volle gang. De gevolgen van de klimaatcrisis en de biodiversiteitscrisis zijn zichtbaar. De natuur gaat in rap tempo achteruit. Natuurrampen als bosbranden, tropische stormen, watertekorten en overstromingen nemen toe in aantal en intensiteit. De toegang tot schoon drinkwater en voedselproductie staan wereldwijd sterk onder druk. Dit alles draagt bij aan conflicten en vluchtelingenstromen. “We zijn machtiger dan ooit, maar hebben nauwelijks een idee wat we met al die macht aan moeten. Erger nog , de mensheid lijkt onverantwoordelijker dan ooit. We richten de ene na de andere ramp aan onder onze collega-dieren en het ecosysteem waarin wij leven, terwijl we weinig meer najagen dan ons eigen comfort en amusement, zonder ooit ergens content mee te zijn”. Yuval Hariri.

We willen alsmaar meer, beter en sneller. Ik noem een paar voorbeelden. Als consument worden we constant verleid om te kopen. We hoeven er zelfs de deur niet meer voor uit. En vandaag besteld, is morgen in huis. Kledingstukken worden vaak in verschillende maten online besteld. De juiste maat wordt gekocht, de rest teruggestuurd. Teruggestuurde kleding kan worden gerecycled, maar wordt ook vaak vernietigd. Als het om mobiel internet gaat willen we meer, sneller en beter. 5G moet daar voor zorgen. Met 5G zullen allerlei nieuwe toepassingen mogelijk worden, zoals zelfrijdende auto’s. Maar de 5G-netwerken zullen 150 tot 170 procent meer stroom verbruiken dan 4G netwerken. Na een fantastische reis, willen we al snel een nieuwe reis die nog fantastischer is en verder weg dan de vorige. Nu hebben vliegtuigmaatschappijen door het coronavirus te maken met bijna lege vliegtuigen, maar deze spookvluchten moeten wel doorgaan omdat de maatschappijen volgens de Europese regelgeving 80% van de geplande vluchten moeten uitvoeren omdat ze anders hun landingsrechten kwijt raken.

Nu het klimaatprobleem nijpender wordt, neemt de belangstelling voor kern- en thoriumenergie toe. Hier kleven echter grote nadelen aan. Het zal tientallen jaren duren voordat een kern- en of thoriumcentrale werkzaam is; het kost miljarden euro’s; kerncentrales zijn afhankelijk van eindige grondstoffen en daarom geen goed alternatief voor fossiele brandstoffen; uit het bijproduct van atoomenergie kunnen kernwapens gemaakt worden; de kans op een ongeluk is klein maar als er een ongeluk plaatsvindt dan zijn de gevolgen groot; meer kernenergie betekent ook dat de veiligheidsrisico’s toenemen met alle gevolgen van dien zoals we gezien hebben in Tsjernobyl en Fukushima. Vanwege de veiligheidsrisco’s stopt Duitsland in 2022 helemaal met kernenergie. Bovendien zadelen we de toekomstige generaties op met zwaar radioactief afval. De beste besparing is de energie die je niet verbruikt. Er zal een verandering van levensstijl moeten komen, een levensstijl van minder consumeren, tevreden zijn met wat we hebben en niet streven naar altijd meer, beter en sneller. Alleen zo kunnen we Aarde leefbaar houden voor de komende generaties.

Anita Dijkstra, commissielid Partij voor de Dieren Fryslân

Gerelateerd nieuws

Uitbreiding geitenhouderijen noodzaakt instellen geitenstop

De Statenfracties van de Partij voor de Dieren, Partij van de Arbeid, GrienLinks, SP, D66 en 50PLUS hebben opnieuw schrifteli...

Lees verder

Provincie moet haast maken met stikstofaanpak en duurzame snelfietsroutes

Provinciale Staten hebben gisteren opnieuw gesproken over de stikstofaanpak. Stikstof vormt op termijn een bedreiging voor de...

Lees verder