Opinie: PvdD is geen one-issue partij


8 april 2021

In de Leeuwarder Courant (18 maart) noemde hoofdredacteur Sander Warmerdam de Partij voor de Dieren een one-issue partij. In een (niet geplaatste) reactie nodigt ons commissielid Anita Dijkstra hem uit om door de smalle voordeur te stappen en ons brede gedachtegoed te ontdekken:

In zijn commentaar van 18 maart jongstleden stelt Sander Warmerdam dat “Het succes van de Partij voor de Dieren heeft laten zien dat de kiezer graag vlucht in one-issue-partijen”. In 2002 is de Partij voor de Dieren opgericht omdat onderwerpen als dierenrechten en dierenwelzijn genegeerd werden door de zittende partijen.

Dieren worden vaak slechts als een ‘ding’ beschouwd dat ondergeschikt is aan de belangen van de mens. Dieren zijn echter net als mensen individuen en hebben bewustzijn en gevoel. We delen hetzelfde leefgebied, maar toch is er sprake van ernstige rechtsongelijkheid. Zo leiden veel dieren een erbarmelijk leven omdat ze door de mens worden gefokt, verhandeld, gebruikt, verdreven, bejaagd en gedood. Elk jaar sterven in ons land meer dan 600 miljoen dieren na een ellendig leven in de veehouderij.

De Partij voor de Dieren wil een einde aan de uitbuiting van dieren. De naam Partij voor de Dieren doet vermoeden dat dit het enige is waar de partij zich mee bezig houdt. Dit is beslist niet zo. Niko Koffeman, een van de oprichters van de partij, zegt het zo: ”We hebben een “smalle voordeur” die toegang geeft tot een breed gedachtegoed”. De grootste uitdaging van dit moment is de Aarde leefbaar te houden voor toekomstige generaties. Waar de Partij voor de Dieren een planeetbrede visie heeft en ook denkt aan wat de gevolgen op de lange termijn zijn van ons handelen, denken veel andere partijen juist alleen aan het hier en nu.

Ik nodig Sander Warmerdam uit om de smalle voordeur te openen en zo in contact te komen met het breed gedachtegoed van de partij (o.a. Klimaatwet 1.5, stop vrijhandelsverdragen, meer biologische landbouw, vergroten en verbinden van natuur, krimp en vergroening luchtvaart, belasten van vervuilende bedrijven, terugkeer basisbeurs voor studenten, verhoging van minimumloon met ruim 40%, Nederland niet langer een belastingparadijs voor multinationals, meer geld voor kunst, cultuur en erfgoed enz. enz.)

Anita Dijkstra, commissielid Partij voor de Dieren

Gerelateerd nieuws

PS vergadering 31-03-2021

Het Friese landschap wordt de komende jaren bloot gesteld aan vele uitdagingen. Nieuwe ruimtevragen als gevolg van de vraag n...

Lees verder

Geef de natuur meer ruimte

Deze week was er weer een Provinciale Statenvergadering en daarbij werd o.a. gesproken over het oplossen van het woningtekort...

Lees verder